HTI България: Пистата в Бахрейн – една от най-сложните във Формула 1, осигурява безопасност за пилотите чрез дренажни системи MEA

12.01.2022 г.4 мин.

Формула 1 – високи скорости, свистящи гуми, спиращи дъха ситуации. Само професионалистите и истинските фенове обаче знаят колко рискове крие този екстремен спорт. Но освен добре подготвените болиди, техните пилоти и перфектно сработените им инженерни екипи, решаващ фактор за безопасността на пистата е надеждното ѝ отводняване. Ето защо в днешния материал се пренасяме на една от най-сложните писти от Формула 1 – тази в Бахрейн, за да научим как е решен дренажът там. А за целта ни помогнаха от HTI България – дъщерно дружество на международната логистична група GC-HTI у нас.

Пистата в Бахрейн е сред най-взискателните в състезателния календар на Формула 1. С дължина от 5 412 km, тя предизвиква пилотите с общо 14 завоя 6 леви и 8 десни. Излишната вода по трасето обаче може лесно да накара водача да загуби контрол над превозното средство. За ефективното и надеждно отводняване на съоръжението, чрез което да се гарантират на първо място безопасни, а след това и оптимални условия за състезателите, са инсталирани 14 km от дренажните системи MEADRAIN и MEADRAIN TSH на утвърдения производител MEA, чийто партньор за българския пазар е HTI България.

„Изграждането на състезателна писта в средата на пустинята означава, че пясъкът постоянно се натрупва не само на самата писта, но и в дренажните канали. Благодарение на иновативните механизми за фиксиране на капака на канала и приставките за ревизия, почистването на каналите MEA е лесно и бързо“, посочиха от българската компания.

Системата MEA TSH е проектирана за класове на натоварване от A 15 до E 600, а при поискване системата може да бъде надстроена до клас на натоварване F 900. Специалното, изключително дебело, цинково покритие на TSH гарантира максимална функционална надеждност и възможно най-добра устойчивост на корозия. TSH системата се предлага и от неръждаема стомана, което я прави уникално и дълготрайно дизайнерско решение за дренажни цели.

MEA предлага и високоустойчиви монолитни дренажни канали, изработени от полимербетон, способни да издържат на най-високи натоварвания. Такива например са MEADRAIN DM монолитни, полимербетонни дренажни канали, специално проектирани за отводняване на състезателни писти, както и MEARIN PLUS/MEARIN EXPERT композитни дренажни канали, подсилени със стъклени влакна, предназначени за използване в обществени пространства.

„Когато става въпрос за повърхностен дренаж в сектора на моторните състезания, MEA си сътрудничи тясно с Tilke, водещ световен дизайнер на състезателни писти и тестови съоръжения. Заедно с инженери, клиенти и потребители, компанията се стреми да разработва нови технологии и да оптимизира съществуващите си решения. Прецизността върви ръка за ръка с адаптивността на дренажните системи. Ето защо MEA не доставя просто дренажни канали, а цялостни системни решения, включително решетки, които са разработени специално за този вид приложение“, разказаха още от HTI България.

Източник на снимковия материал: HTI България, MEA

Тагове: HTI Group, ВиК, Ейч Ти Ай България

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Ейч Ти Ай България ЕООД
http://www.hti-bulgaria.com/bg