Fine FIRE от 4М – специализиран софтуер за изчисления на всички видове спринклерни инсталации

21.07.2020 г.6 мин.

 

 

 

 

 

Сред най-новите проекти на 4M, разработен с програмата 4M Fine Fire, е спринклерната система на Кока-Кола ХБК България.

 

FineFIRE принадлежи към 4M BIM Suite софтуерите за архитектура и инженеринг, които фирма предлага. „Използвайки DWG като основен файлов формат в среда, подобна на AutoCAD, 4M BIM е известен като BIM софтуер, предлагащ изключително лесен преход за потребители на CAD и други продукти с висока производителност на конкурентна цена. Fine FIRE прави изчисления на всички видове спринклерни инсталации, определя риска от пожар по зони и автоматично поставя съответните спринклери“, коментираха от компанията за Инженер.bg.

 

 

Програмата разполага с библиотека от спринклери и тръби. Изчисленията се извършват след автоматично разпознаване на мрежата от чертежа на базата на всички познати стандарти, включително и по използвания в България EN 12845. Софтуерът дава необходимите диаметри на тръбите, като указва и дебита, скоростта, триенето и други параметри по участъците от мрежата. Програмата съдържа и богат набор от помпи и всички необходими съпътстващи графики, като определя и автоматично най-благоприятните и най-неблагоприятните точки от мрежата.

 

„Във Fine FIRE можете да създадете своя BIM проект в 2D или 3D с помощта на лесни 2D команди, добре познати на всеки CAD потребител, например полилинии, отрязване, разширение, избор на субекти, копиране. Fine FIRE комбинира най-модерната BIM технология и облик, наподобяващ AutoCAD, за да ви помогне да очертаете своя проект и мрежи по-бързо и по-лесно“, разясниха от 4М.

 

 

Чертайте в 2D, трансформирайте автоматично в 3D

 

Fine FIRE включва всички инструменти, от които се нуждаете, за да начертаете сградата в 2D или 3D, но може и просто да поставите 2D DWG чертеж на етажния план, за да го използвате като фон и да се съсредоточите върху пожарогасителната инсталация.

 

Изчертаването на сградата в 3D с BIM обекти не се изисква, за да се пристъпи към изчисленията на тръбите. Изчисляването и проектирането са независими модули.

 

„За да трансформирате сградата в 3D обект, просто трябва да се съсредоточите върху етажните планове, като използвате интелигентните и параметрични обекти от менюто AutoBLD. Можете да определите стени, отвори, плочи, стълби и други елементи само с няколко клика и Fine FIRE ще изгради 3D моделите им. Едно просто двойно щракване върху всеки обект ще покаже свойствата му за модификация. Имате всички необходими инструменти за създаване или промяна на BIM модела, без да използвате друг външен софтуер“, поясниха от 4М.

 

Максимална съвместимост с AutoCAD и интелигентен противопожарен дизайн

 

За разлика от други BIM Fire Fighting софтуери, Fine FIRE произвежда файлове директно в DWG и включва функции за преобразуване на сложните BIM обекти, които не се виждат в CAD софтуера, в прости вектори. Те могат да бъдат допълнително редактирани в AutoCAD. Следователно, споделянето на 2D или 3D файлове с други професионалисти е много по-лесно.

 

„За разлика от други BIM софтуери, съвременната BIM технология на Fine FIRE не идва за сметка на скоростта, а е точно обратното – просто трябва да начертаете няколко единични линии и софтуерът ще направи останалото“, допълниха от 4M.

 

 

Обширни библиотеки от елементи и фитинги плюс автоматична маршрутизация

 

Fine FIRE включва обширни библиотеки от спринклери, противопожарни кранове с щурц, тръби, фитинги и всякакво друго оборудване, необходимо за определяне на противопожарната мрежа. Всички тези библиотеки могат да бъдат разширени от потребителя, който има възможността да промени символите и да добави още компоненти.

 

Проектирането на тръбопроводи се осъществява с прости команди като полилинии, но можете също да се възползвате и от някои експертни команди за маршрутизиране, като „тръби, успоредни на стената" или „автоматично свързани към спринклерите", за да ускорите процеса.

 

„Ние от 4M имаме дълъг опит и предлагаме пълен набор от BIM софтуери за архитектура и инженеринг. Един от най-новите ни проекти, разработен с програмата 4M Fine Fire, е за спринклерната система на Кока-Кола ХБК България“, разказаха в заключение от фирмата.

 

Повече информация за продуктите, които 4M предлага, можете да намерите ТУК.

 

 

Източник на снимковия материал: 4M