От ферма за змиорки, през летището в Ереван, до обратна осмоза в Австралия – помпите NCBK на Saer осигуряват надеждни процеси

29.02.2024 г.4 мин.

Едностъпалните центробежни помпи NCBK на италианския производител Saer могат да се разглеждат като универсално помпено решение с приложение в разнообразие от сектори. Благодарение на своята здрава конструкция и опцията за различни материали, от които да се изработят, те могат да се използват в редица сектори, в които са необходими големи дебити и са налице специфични изисквания към помпеното оборудване. Ето защо в днешния материал ще разгледаме три коренно различни приложения на модела, които доказват неговата всеобхватност и надеждност, а за целта разговаряхме с инж. Александър Георгиев, регионален търговски представител на Saer Elletropompe за България, Северна Македония, Албания, Косово, Гърция и Кипър.

Първото приложение, на което се спираме, е ферма за змиорки в Испания. Там са инсталирани 3 броя помпи NCBK. Те извършват непрекъсната (24/7) циркулация на водата, като работят в работна точка със следните характеристики: дебит: 450 m³/h и напор: 11 m.

Едно от предимствата, заради които моделът е предпочетен за това приложение, са оптимизираните размери и минималното ниво на вибрации при работа, което е изключително важно предвид факта, че циркулационната система работи непрекъснато“, поясни инж. Георгиев.

Същият модел помпа на Saer е използван и при ремонта на колекторната система за дъждовна вода на международното летище Звартноц в Ереван, Армения. За подобен инфраструктурен обект с критична важност, надеждността на оборудването е водещ фактор при избора му. Ето защо там са монтирани също 3 агрегата с отделни двигатели с мощност 75 kW.

Освен само с вал, помпите NCBK се предлагат още и като цялостен модул, и като комплектен модул със съединение и основа, без двигател. Освен това те могат да се изработят от чугун, ковък чугун, неръждаема стомана, бронз, както и супер дуплекс, като последният вариант позволява употребата им в системи с морска вода. Именно такова е и приложението, за което разказваме.

В инсталация за обратно осмоза в Австралия се използват 6 броя помпи NCBK само с вал, които захранват системата с морска вода. Те работят в работна точка с дебит 309 m³/h и напор от 31 m“, заяви инж. Георгиев.

Серията предлага версия за вертикална инсталация, версия с ACS сертификат за питейна вода, както и за течности до 120 °C. „Възможно е помпата да се използва и като турбина – т.нар. PAT версия. Освен това тя може да се комбинира с дизелови двигатели, както и да се изпълни със специални бои и покрития. Налични са и аксесоари като предварителни филтри, инвертор до 18.5 kW и електрическо табло“, допълни още инж. Геориев.

Официален търговски партньор на Saer за България е фирма Електра Помп.

Източник на снимковия материал: Saer, canva.com

Тагове: Saer, ВиК, Електра Помп, помпено оборудване, селско стопанство

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Електра Помп ООД
www.electrapomp.com