ТермоДизайнТотал: Системата „тръба в тръба“ Henco Ecoline осигурява рентабилна и безопасна работа на инсталациите за БГВ

25.01.2024 г.4 мин.

Оптималната работа на сградните системи за битова гореща вода (БГВ) изисква поддържането на определени температури на водата в подаващите и връщащите тръбопроводи. По този начин се гарантира не само намаляване на енергийното потребление за затопляне на водата, но и се отговаря на изискванията за безопасност и здраве на потребителите, които в много приложения са завишени – например в болници, поликлиники и други здравни заведения. За да отговори на тези нужди, утвърденият производител на тръбни системи Henco е разработил вертикалния щранг от тип „тръба в тръба“ Ecoline, който допълва функцията на тръбите с намалени топлинни загуби Henco MLCP. Повече по темата пред Инженер.bg разказаха от водещата българска търговска фирма ТермоДизайнТотал, специализирана в инженеринга и доставката на ОВК оборудване.

Поддържането на нормативно определените температури в инсталацията за БГВ има няколко важни функции. На първо място, това е комфортът на потребителите и намаляването на потреблението на топла вода. Не по-малко важно обаче е и осигуряването на безопасност на системата, тъй като достатъчно високите температури не допускат развитието на микроорганизми и патогенни бактерии във вътрешността на тръбите, което има пряко влияние върху здравето на ползвателите. Ето защо тези изисквания са особено строги в някои приложения. В Обединеното кралство например в NHS Health Technical Memorandum HTM 04-01 „Безопасна вода в здравни помещения“ се посочва, че температурата на потока на водата, излизаща от подгряващия резервоар, трябва да бъде минимум 60 °C и минимум 55 °C към всички изходи, а максималната загуба на температура да осигурява не по-малко от 50 °C при крайната точка на връщане.

В много случаи поддържането на тези температурни параметри изисква значително потребление на енергия, тъй като тръбните системи, произведени от материали с висока топлопроводимост като мед и стомана, отдават твърде голямо количество топлина. Това налага допълнителни изисквания за дебелината на изолация на тръбите. За да предложи решение на тези предизвикателства, Henco предоставя на пазара тръбната система MLCP с намалени топлинни загуби. Те се предлагат в диаметри до 90 mm, което позволява използване им в циркулационни системи от тип „тръба в тръба, каквато е Henco Ecoline“, обясниха от ТермоДизайнТотал.

Henco Ecoline е енергоспестяващо решение за рециркулационни контури, което смекчава топлинните загуби, като ограничава загубата на топлина между подаващата и връщащата тръба.

Чрез интелигентно включване на нормалната връщаща тръба в щранг с тръбата Ecoline, системата може да осигури намаляване на топлинните загуби до 20% чрез ограничаване на температурните падове, използвайки температурата на изходящия поток. По този начин вече не е необходима отделна тръба за циркулационната вода. „Проектиран на базата на концепцията на Henco Super Size, Ecoline съчетава модулност и лесен монтаж. Системата е лесна за инсталиране, подпомага управлението на качеството и хигиената на водата и осигурява рентабилна работа на инсталацията за БГВ по иновативен и екологичен начин“, уточниха от българската компания.

Предимства на щранг системата Ecoline:

  • Пестене на енергия;

  • Рентабилност на инсталацията за БГВ;

  • Лесен монтаж;

  • Спестяване на пространство;

  • Защита от Легионела и по-висока хигиена на тръбната система.

Принципът на действие можете да видите във видеото по-долу.

Източник на снимковия материал: ТермоДизайнТотал, Henco, canva.com

Тагове: Henco, БГВ, ВиК, ОВК, ТермоДизайнТотал, тръбопроводи

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

ТермоДизайнТотал ООД
http://thermodesigntotal.com