КМТ Сервиз с коментар за различните методи за откриване на течове и предимствата на сателитната снимка в такива задачи

01.03.2023 г.6 мин.

Откриването на течове има толкова разновидности, колкото са и флуидите, които могат да изтичат от различни мрежи и съоръжения в промишлеността или гражданското строителство. Изтичания може да има от водопроводни и канализационни тръбопроводи, язовири и диги, басейни, газопроводи, нефтопроводи, подземни резервоари за бензин и пропан и т.н. Подобни аварии, разбира се, могат да причинят фатални последици и да се превърнат в истинско бедствие, затова съществуват и редица технологии, които спомагат за навременно откриване на течове. Повече за тях Инженер.bg коментира с българското дружество КМТ Сервиз, доказано в областта на контролно-измервателната и обследващата апаратура за комуникационна инфраструктура.

„Теч по газопреносната мрежа например, би могъл да доведе до пожари, експлозии или наранявания и задушавания. Редица достъпни в търговската мрежа сензори за откриване на течове могат да служат добре за това приложение. Решение е и хиперспектралното изобразяване чрез сателит за инспектиране на големи площи. А знаете ли, че за обследване на малки пространства са били използвани кучета, включително за течове от водопроводи“, обясниха от КМТ Сервиз и допълниха: „Говорейки за водопроводи, технологиите за откриване на течове също варират. Акустичните устройства се използват за „слушане за течове“ под земята. Наземният радар е в състояние да локализира течове върху определени малки зони. Визуалното наблюдение понякога може да регистрира повърхностни аномалии, които също да сигнализират за подземни течове. Станфордският университет пък експериментира със сензори за налягане“.

Oткриване на подземни течове на вода от вкопани тръбопроводи, язовири със земно-насипни стени и диги

„Традиционното“ оборудване за откриване на течове, използвано за проучвания на подземни тръби, е претърпяло сериозно развитие за последните 80 години. Акустичната технология е сред най-широко използваните. Тя включва техници, които буквално ходят по земята, ръководени от карта, „слушайки за течове“ чрез слушалки, над цялата подземна система, а тя може да бъде дълга стотици километри. Проникващият в земята радар (GPR), по-рядко използван, пък разчита на електромагнитни вълни за откриване на подземни аномалии в определени ограничени зони“, поясниха от българската компания.

Язовирите и дигите представляват различно предизвикателство. Течовете при тях могат да започнат бавно, като просто просмукване, което обаче е в състояние да доведе до сериозно увеличен поток и ерозия. Методите за откриване на течове в язовири и диги могат също да включват проникващ в земята радар, както и лазерни скенери и сеизмични сензори.

Предимства и недостатъци на традиционните методи за откриване на течове

„Посочените до тук методи за откриване на течове имат значителни ограничения. Повечето са практични само върху малки площи и предлагат моментна снимка. Освен това в повечето случаи изискват някакъв вид сензор. „Слушането за течове“ например използва сензор за откриване на шума от движещата се вода. Но прилагането на акустични сензори над експанзивните системи е неефективно, тъй като може да отнеме години, за да се обхване дадена мрежа, а резултатите ще са остарели, преди да бъде завършен един обход. В допълнение, човекочасовете са скъпи, както и инвестицията в оборудване. И ако тръбите не са направени от метал, звукът ще бъде ограничен и сензорите няма да бъдат толкова ефективни. Другият подход – сензори за налягане, също не винаги е практичен. И отново, те оценяват само областта, където са инсталирани“, коментираха от КМТ Сервиз.

Сателитно откриване на течове

„Сателитното откриване на течове е най-новото допълнение към тези технологии, превръщайки се в пробивът, от който индустрията имаше нужда“, категорични са специалистите. „Сателитните услуги за откриване на течове използват радар със синтетична апертура (SAR) в L-обхвата на електромагнитния спектър. Много от ограниченията на традиционните методи се преодоляват от сателитното откриване на течове, тъй като вместо да проверява тръбите за течове, сателитът локализира и анализира влагата в почвата и я свързва с тръбопроводните системи.

Дължината на вълната в L-обхвата прониква в земята, дори през тротоар, до приблизително 3 m, като функционира при всякакви метеорологични условия и по всяко време на денонощието. Сателитът е в състояние да обследва огромни области наведнъж, като може да проучва една и съща територия по няколко пъти. Материалът на тръбата няма значение и не са необходими наземни екипи. Освен това не се изискват капиталови инвестиции в сензори. Сателитът може да открие течове в зони, които са недостъпни или непознати за наземните екипи.

„За първи път сателитна снимка започна да се използва за откриване на течове по подземна инфраструктура през 2016 г., като създател и разработчик на технологията е основаната през 2013 г. компания Utilis, позната днес като ASTERRA. Дружеството е наш партньор, което прави технологията достъпна и за българския пазар“, допълниха а от КМТ Сервиз.

Източник на снимковия материал: КМТ Сервиз, ASTERRA

Тагове: Utilis, ВиК, КМТ Сервиз, тръбопроводи

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

КМТ Сервиз ЕООД
www.kmtservice.bg