Йонообменни смоли на Bayer за оптимална работа на омекотителната инсталация – от Хидро-Хикс-България

07.08.2020 г.4 мин.


Неведнъж сме коментирали колко важна е обработката на вода (и по-специално омекотяването и деминерализацията) както за правилното функциониране на редица индустриални съоръжения, така и за битови нужди. Един от стандартните методи за този тип третиране включва използването на йонообменни смоли. Повече за процеса, за Инженер.bg разказаха от доказаното българско дружество Хидро-Хикс-България, чието портфолио включва йонообменни смоли на немския производител Bayer.„Без значение дали говорим за битови или за промишлени инсталации, принципът им на работа е един и същ, а именно: йонообменна реакция. Твърдата вода отделя калциеви и магнезиеви йони, докато преминава през омекотителната система. Те, от своя страна, заменят йоните на натрия в йонообменната смола и по този начин след омекотителната инсталация се подава омекотена вода“, обясниха от Хидро-Хикс-България.


Когато всички натриеви йони от смолата се заменят с йони на калция и магнезия, йонообменният капацитет е изчерпан. За да се възстановят свойствата на инсталацията, трябва да се извърши регенерация на смолата, която представлява обратния процес: чрез солен разтвор смолата се освобождава от натрупаните калциеви и магнезиеви йони и натрупва натриеви.


Според спецификата на приложенията, производителите разработват и различни видове смоли. Ето кои са предложенията в продуктовата гама на Хидро-Хикс-България:


Lewatit MonoPlus S 107 NS на Bayer е йонообменна монодисперсна смола, силно кисел катионит. „Изключително високата монодисперсност (коефициент на равномерност макс. 1.1) води до по-ниски загуби на налягане и до възможно най-добрите експлоатационни характеристики и обменна способност в системите за водоподготовка“, поясниха от компанията.


Този тип смола е подходящ за омекотяване и деминерализация на вода за технологични, питейни и технически цели, като използването ѝ води до:

 - Отлична обменна способност и максимално използване на общия капацитет на системата;

 - Ниска консумация на реагенти за регенерация;

 - Ниска консумация на вода в режим на изплакване.


Lewatit NM 60 е смесена смола за деминерализация. Продуктът е готов за употреба и се състои от химически еквивалентна смес от силно основна анионитна смола и силно кисела катионитна смола в съотношение 1:1.


„Lewatit NM 60 е специално разработена, за да отговори на най-взискателните стандарти за деминерализирана вода с най-висока чистота“, посочиха от Хидро-Хикс-България.


Смолата е особено подходяща за следните приложения:

 - За последваща дълбока деминерализация, след системи за първична деминерализация (обратна осмоза, йонообменни инсталации и т.н.);

 - За производство на вода за електронната индустрия;

 - За производство на процесна вода с много високи изисквания;

 - За малки промишлени инсталации (например зареждане на акумулатори или затворени водоохладителни системи);

 - За отстраняване на радиоактивни отпадъци;

 - За лаборатории и фотолаборатории.


Повече информация за Хидро-Хикс-България ООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!


 

Източник на снимковия материал: Хидро-Хикс-България

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Хидро-Хикс-България ООД
http://www.hydro-x-bg.com/