Електра Помп: Едностъпални центробежни помпи NCBK на Saer работят, монтирани върху плаваща платформа в река в Африка

09.02.2024 г.4 мин.

Със сигурност най-благоприятните обстоятелства за монтаж на помпен агрегат са, ако разполагаме със специално обособено за целта помещение, което да осигурява защита на оборудването и удобство при поддръжката му. На практика обаче, това не винаги е възможно, а се налага помпи да бъдат монтирани във всякакви условия – често пъти нестандартни. Такъв е случаят и с един от най-новите проекти на Saer в Африка, при който помпа NCBK е инсталирана върху плаваща платформа в река“, разказаха пред Инженер.bg от Електра Помп – утвърдена българска компания в сферата на помпените системи и ексклузивен дистрибутор на италианския производител Saer за пазара у нас.

За нуждите на проект за обществено водоснабдяване в Африка са инсталирани шест помпи NCBKZ 4P 300-400 тип „end suction“ с работни колела от супер дуплекс. Те работят в работна точка с параметри: дебит – 2000 m³/h, напор – 45 m и мощност 315 kW. Помпите са монтирани върху плаваща платформа, за да прехвърлят вода от реката към диги.

Помпите Saer NCBK са едностъпални центробежни помпи с „крайно засмукване“, като са подходящи за приложения, при които се изискват много високи дебити. Предпочитано решение са за напоителни и водоснабдителни системи, отопление и охлаждане, в промишлеността, в морския и в минния сектор. Освен това вариантите от супер дуплекс позволяват употребата им и в инсталации за обезсоляване на вода“, поясниха от Електра Помп.

Материали, от които се изработват помпите NCBK:

 • Супер дуплекс;

 • Чугун;

 • Ковък чугун;

 • Неръждаема стомана;

 • Бронз.

Основата на помпите от серията е проектирана така, че да гарантира максимална здравина и безопасност, теглото е оптимизирано, а вибрациите са намалени. Моделите се предлагат в различни конфигурации в зависимост от характеристиките на течността и условията на употреба. Така например е налична версия за вертикална инсталация, версия с ACS сертификат за питейна вода, както и такава за течности до 120 °C. Възможно е помпата да се използва и като турбина – т.нар. PAT версия. Освен това тя може да се комбинира с дизелови двигатели, както и да се изпълни със специални бои и покрития“, допълниха още от българското дружество.

Помпите NCBK се предлагат в следните варианти:

 • Само с вал;

 • Цялостен модул;

 • Комплектен модул със съединение и основа, без двигател.

Помпите могат да се допълнят със следните аксесоари:

 • Предварителни филтри;

 • Инвертор до 18.5 kW;

 • Електрическо табло.

  Макс. дебит Макс. напор Макс. мощност
50 Hz  2300 m3/h 97 m 400 kW
60 Hz 1700 m3/h 120 m 500 kW

Източник на снимковия материал: Електра Помп, Saer, canva.com

Тагове: Saer, ВиК, водоснабдяване, Електра Помп, помпено оборудване

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Електра Помп ООД
www.electrapomp.com