ДМ Арамтурен: Kamstrup намали загубите на вода с 23% в район с предизвикателна топография чрез ултразвуково откриване на течове

30.07.2022 г.4 мин.

Онейда е малка селска община в щата Тенеси, САЩ, чийто релеф включва планини и долини и с това е предпочитано място за отдих и туризъм. За своите водоснабдителни нужди общината произвежда над 1.5 млн. куб. м питейна вода годишно. Но отчитайки 51% загуби на вода, тя губи по около 186 000 долара на година. В допълнение, за да отговори на натоварването, пречиствателната станция за питейни води трябва да работи по 12-14 часа на ден. Как общината решава предизвикателството с помощта на иновативните решения за дистанционно отчитане и анализа на данни на Kamstrup, за Инженер.bg разказаха от доказаното българско дружество ДМ Арматурен – партньор на компанията у нас.

Местността, която ВиК дружеството в Онейда трябва да захранва с питейна вода, има топография с надморска височина от 240 до 1200 m, което го превръща както в рай за почивка, така и в „писта от препятствия“ за разпределението на вода и поддръжка на мрежата. Ето защо местното ВиК дружество решава да заложи на решение за акустично откриване на течове.

„Като партньор в това начинание е привлечена компанията Kamstrup, като са инсталирани 4600 интелигентни измервателни уреди, а софтуерната платформа, която приема и отчита данните от тях, „светва като коледна елха“. Това всъщност е облекчение за водоснабдителния отдел, тъй като им дава информация и насока за точните места, на които да започнат отстраняването на течовете“, разказаха от ДМ Арматурен.

През първите три месеца след инсталирането на водомерите на Kamstrup, загубите на вода в Онейда са намалени с 23%, понижавайки се от 51% до 38%, а работата на пречиствателната станция е намалена с три часа на ден. А разполагайки с технологията за бързо откриване на течове на своя страна, градът преминава към възстановяване и непрекъснато надграждане на своята инфраструктура, като използва екип от двама човека за отстраняване на средно пет до шест теча на ден.

„Още по време на първоначалния тримесечен период след инсталирането на измервателните уреди на Kamstrup, Онейда откри и отстрани единичен теч, продължавал пет месеца, загубите от който възлизат на приблизително 21 000 долара на година. В друг случай пик в системата показва теч със загуба на вода със скорост от 0.86 m3/h. След като уведомяват собственика на къщата, той открива, че аварията е причинена от спукан кран“, обясниха от българското дружество.

„С времето водоснабдителното дружество в Онейда натрупва все повече опит за работа със системата, като това му позволява методично да решава предизвикателствата. Целта на града е да сведе загубите си на вода до под 15%, а благодарение на усилията, които полагат местните власти в тази посока, те ще получат допълнителни безвъзмездни средства за продължаване на трансформацията“, поясниха още от ДМ Арматурен.

Източник на снимковия материал: ДМ Арматурен, Kamstrup

Тагове: Kamstrup, ВиК, водомери, ДМ Арматурен

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

ДМ Арматурен ЕООД
http://hawle.bg/