Алмекс-БГ: Без повече запушвания в канализационната помпена станция в олимпийския парк на Сочи благодарение на помпи Flygt

26.11.2020 г.4 мин.

Четири аварии на ден заради запушвания в помпена станция? Може и да звучи невероятно, но с тази реалност се бори общината в град Сочи, Русия, а проблемите идват не откъде да е, а от канализационната помпена станция в олимпийския парк. Как е решен проблемът, за Инженер.bg разказаха от Алмекс-БГ –  доказана българска компания в областта на помпеното оборудване и решенията за канализационни съоръжения.

Проблемът със запушването на помпена станция „Некрасовская“ се дължи на факта, че инсталираното оборудване, което представлява три помпи, всяка с мощност 2.2 kW, не може да се справи с вида и обема на входящата канализационна вода. В помпената система попадат всякакви видове отпадъци, а в това число памперси, найлонови торбички, строителни отпадъци, парцали и дори възглавници. „Когато тези материали се натрупат или се закачат в работните колела на помпите, се стига до постоянно запушване и намалена производителност. В конкретния случай говорим за четири подобни сигнала на ден“, посочиха от Алмекс-БГ.

Спирането на помпите не е опция, тъй като това незабавно би довело до преливане на отпадъчни води. Тъй като помпената станция се намира в близост до Олимпийския парк, непосредствено до пешеходните зони, преливането би довело до сериозни последици, като лоша хигиена за хората и околната среда, опасност от разпространение на зарази, обществено недоволство и големи глоби. За да се реши този проблем, е необходимо оборудване, което да гарантира, че целият обем отпадъчни води, постъпващи в помпената станция, могат да бъдат транспортирани без никакво запушване.

Операторът на помпената станция решава да инсталира интелигентно помпено решение на Flygt, бранд на Xylem. Това включва две помпи Flygt NP 3102.160 MT с адаптивни самопочистващи се работни колела от тип N и контролен шкаф, базиран на системата Flygt Experior с програмируеми честотни преобразуватели Flygt SmartRun. Помпите са с т.нар. адаптивна N-хидравлика, благодарение на която запушването е напълно елиминирано. Влакнестите материали преминават без проблем поради патентованата самопочистваща се хидравлична конструкция на работното колело на помпата.

„Освен че след инсталирането на новото оборудване на станцията не е регистрирана аварийна ситуация от запушване, помпите имат функцията автоматично да почистват напорния тръбопровод и да премахват утайките и плаващите отпадъци от черпателния резервоар“, подчертаха от българското дружество.

Как работи защитата срещу запушване на помпите Flygt?

Когато по-едри отпадъци попаднат в помпата, работното колело се премества нагоре, като им позволява да преминават свободно. А, ако помпата все пак се запуши, посоката на изпомпване автоматично се обръща, за да отстрани материала.

„Освен всичко останало, помпената станция „Некрасовская“ вече е намалила средното си потребление на енергия с 25% в сравнение със същия период от предишни години. Предвид икономиите на енергия и намалените разходи за почистване, инвестицията в новата помпена система се очаква да се изплати за по-малко от две години“, коментираха в заключение от Алмекс-БГ.

Източник на снимковия материал: Алмекс-БГ, Flygt, http://олимпийский-парк.рф

Тагове: Flygt, Xylem, Алмекс-БГ, ВиК, помпено оборудване

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Алмекс-БГ ООД
http://www.almex-bg.com/