Аквастарт: 102 помпи Lowara са включени в инсталация за пречистване на никелов сулфат в Южна Африка

08.11.2022 г.5 мин.

Изключително специфично и високотехнологично приложение на помпени системи Lowara представиха пред Инженер.bg от утвърденото българско дружество Аквастарт, специализирано в помпените технологии и официален партньор на италианския бранд у нас. „При пречистването на никел са необходими надеждни помпи с висока химическа устойчивост. Ето защо южноафриканската компания Thakadu Group се доверява на общо 102 помпи от 4 продуктови линии на Lowara“, коментираха от Аквастарт. Вижте подробности в следващите редове.

Минните добивни операции генерират значително количество потоци от сурови отпадъци, които ако се пречистят, могат да осигурят добив на ценни минерали. Създадена, за да се възползва от тази възможност, инсталацията за пречистване на никел на Thakadu Group за месец произвежда 2500 t акумулаторен никелов сулфат с висока чистота от поток суров никелов сулфат. Инсталацията използва процес, наречен кристализация на никел, при който потокът от суров никелов сулфат се изпомпва до пречиствателната станция, където се загрява и изпарява във вакуум, образувайки кристали никелов сулфат“, обясниха от българската компания.

Технологията представлява интензивен и прецизен процес, изискващ внимателно балансиране на компонентите и енергийните нужди за постигане на безопасност и рентабилност. За целта Xylem, в чиято група е и помпеният производител Lowara, предоставя 102 помпени единици от различни продуктови серии, както и необходимите сервизни услуги за тях. „Въпреки че първоначално основният фокус на доставката са помпи за водните линии на предприятието, обхватът се разширява с химически помпи. Екипът на Xylem работи в тясно сътрудничество с технолозите на Thakadu, за да бъдат разгледани многобройните променливи, които влияят върху избора на оптимални помпени решения за обекта. Те включват сериозни пространствени ограничения, ограничения на мощността, устойчивост на оборудването в агресивна среда, както и икономическата изгодност. Това се реализира благодарение на гамата от дигитални инструменти и 3D модели на Xylem и опита на инженерния екип на компанията“, разказаха още от Аквастарт.

Ето и кои модели помпи Lowara намират приложение в инсталацията за пречистване на никелов сулфат:

  • 42 бр. блок помпи Lowara Vogel LSB SS316: Това е хоризонтална блокова помпа, базирана на хидравлика в съответствие с изискванията на ISO 2858/EN 22858 с близко свързан TEFC мотор. Подходяща е за транспортиране на големи обеми леко замърсени течности, топла и студена вода и др.;
  • 12 бр. Lowara ESHS центробежни от помпи тип „end suction” с едно работно колело: Серията е изработена от неръждаема стомана AISI 316, което я прави подходяща за пренос на вода и агресивни течности в огромен брой приложения, където е необходима висока химическа устойчивост;
  • 39 бр. вертикални многостъпални помпи Lowara e-SV от неръждаема стомана: Гамата e-SV е високо надеждна и технологично усъвършенствана многофункционална помпа;
  • 9 бр. потопяеми помпи Lowara DOC7: Универсални, устойчиви на корозия и компактни помпени системи, подходящ за изпомпване както на чиста, така и на замърсена вода. Изпомпваната течност се използва и за охлаждане на двигателя като защита от прегряване.

Инсталацията за пречистване на никел на Thakadu е първото такова съоръжение в Южна Африка, което му отрежда важен принос за икономиката на страната, а също така подчертава многото неизползвани възможности за постигане на ресурсна ефективност в тежката промишленост. Това е повод нашите партньори от Xylem да се гордеят, че са изиграли своята роля в този процес“, коментираха още от Аквастарт.

Източник на снимковия материал: Аквастарт, Lowara, Thakadu

Тагове: Аквастарт, ВиК, помпено оборудване

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Аквастарт ООД
www.aquastart.bg