АкваКом Електроникс: Lisa UV на TriOS предлага надеждно измерване на показателите на отпадъчни води в ХВП

21.10.2020 г.3 мин.

В индустрия, каквато е хранително-вкусовата, съставът и качествата на отпадъчната технологична вода са от изключително важно значение. Ето защо в днешния материал ще Ви запознаем с иновативния оптичен сензор Lisa UV на TriOS, предназначен именно за подобен тип приложения. Повече за уреда пред Инженер.bg разказаха от доказаната българска инженерингова и търговска компания АкваКом Електроникс, партньор на производителя у нас.

„Lisa UV е онлайн оптичен сензор, базиран на авангардна технология за надеждно измерване без използване на реагенти на ХПК (химично потребен кислород) във водата, която се зауства от заводи в хранително-вкусовата промишленост (ХВП). Сензорът, също така, има способността да измерва UV трансмисия, SAC254 (спектрален адсорбционен коефициент), общ органичен въглерод (TOC) и биологично потребен кислород (БПК)“, поясниха от АкваКом Електроникс.

Сензорът изисква сравнително ниска инвестиция, тъй като дълготрайната и надеждна UV LED технология е комбинирана с конструктивно решение с голяма здравина, което да осигури дълъг експлоатационен живот. Подобно на всички сензори TriOS, Lisa използва уникално хидрофобно нанопокритие върху оптичните прозорци, което може да се почиства със сгъстен въздух или дори с четки, за да се постигне лесна поддръжка и дълъг живот без нужда от ръчно почистване. „Тази технология за UVT измерване представлява надежден вариант за оптимизиране на UV дезинфекционните инсталации, без да е необходимо калибриране“, уточниха от българското дружество.

Иновативният интерфейс TriOS G2 позволява бърза и лесна интеграция на сензора в съществуващи системи за контрол на процеса или към външен регистратор на данни. С Ethernet интерфейс (WiFi или LAN), Lisa лесно се конфигурира чрез всеки стандартен уеб браузър на компютър, таблет или смартфон. Сензорът може да се използва и без локален дисплей или контролер и да се свърже директно към PLC или SCADA система с аналогови (4–20 mA) или цифрови (Modbus) изходи.

„За променящи се условия дължината на оптичния път е възможно да бъде променена чрез смяна на лещите. Така Lisa притежава достатъчна гъвкавост, за да отговаря на конкретното приложение. Компенсацията на мътността се извършва автоматично в сензора чрез втори измервателен канал, за да се осигури висока точност“, обясниха още от АкваКом Електроникс.

Източник на снимковия материал: TriOS, pixabay.com, freepik.com

Тагове: TriOS, АкваКом Електроникс, сензори, хранително-вкусова промишленост