Вентех: Легионелозата е сериозно заболяване, затова методите за превенция и борба с нея са толкова важни

25.02.2019 г.4 мин.


Опасността, която крие заразяването на водоснабдителните и климатичните системи с бактерията Легионела, е сериозна. Въпреки че не всеки, изложен на контакт с нея, се разболява, последствията от тежката белодробна инфекция, причинена от опасната бактерия, могат да доведат до фатален изход. Ето защо Инженер.bg се обърна към инж. Венелин Тенев, управител на българската фирма Вентех, специализирана в областта на инженеринга и оборудването за дезинфекция на води, за да получи по-подробна информация за рисковете и превенцията от Легионела.Инж. Тенев, бихте ли обяснили за читателите на Инженер.bg какво стои зад латинското име Legionella pneumophila.


Легионелата е патогенна бактерия, която причинява т.нар. Легионелоза или Легионерска болест. Заболяването има характер на пневмония и протича остро, като предизвиква инфекция на белите дробове, но може да засегне и стомашно-чревния тракт, дори централната нервна система. Инкубационният период на заболяването е от 2 до 10 дни.


Важността на Легионерската болест се определя от факта, че леталният край при заболелите може да достигне 20%.


Бактерията има и по-лека проява – т.нар. Понтиак треска. Тя е с грипоподобни симптоми, инкубационен период между 24 и 48 часа и обикновено отминава в рамките на седмица.


А как става самото заразяване с бактерията?


С Легионела можем да се заразим като вдишаме аерозоли, които са носители на бактерията. Това са микроскопични капчици вода, а досег с тях на практика имаме винаги, когато сме в банята или сме в помещение с климатична инсталация и т.нат. Особено сериозен е рискът в спа центровете например, където има множество водни съоръжения.


Разбира се, някои групи хора са в по-голям риск от заразяване в сравнение с други. Това са хора над средната възраст, такива, които имат хронични дихателни проблеми или чиито професии са свързани с машини, отделящи пулвелизирана вода.


Какви са условията, в които се развива Легионела?


Както вече казахме, Легионелата живее и се размножава във вода, а идеалният температурен диапазон е от 20 до 45 °С.

 

Реално бактерията живее във всички водоизточници, но става опасна за нас, когато попадне във ВиК и ОВК инсталациите. За нейното разпространение и развитие спомагат различни фактори, като основните включват бавнотечаща или застояла вода, т.нар. „мъртви участъци“ от водопроводната мрежа, липсата на достатъчно добра циркулация в мрежата, образуването на биофилм, нарушените уплътнения или части от тръбопроводите и др.


Кои са основните методи за превенция и борба с бактерията Легионела очаквайте в следващия коментар на инж. Тенев. Скоро, в Инженер.bg!


Повече информация за Вентех ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!Източник на снимковия материал: pixabay.com, pexels.com

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Вентех ЕООД
http://www.ventech.bg/