Вентех: Европейска мрежа от експерти следи за разпространението на Легионела и уведомява туроператорите

27.05.2019 г.5 мин.

Всички сме чували, че когато влезем в хотелска стая, трябва да отворим крановете на водата и да затворим банята за известно време. Така, според съветите на специалисти, бихме предпазили нас и нашето семейство от опасната бактерия Легионела“, заявиха пред Инженер.bg от утвърденото българско дружество Вентех, специализирано в решенията за обработка на води. Как се следи за разпространението на болестта Легионелоза и за какво да внимаваме, когато отсядаме в хотел, разказа пред екипа ни инж. Венелин Тенев от Вентех.Инж. Тенев, в предишния ни разговор изяснихме някои факти за болестта Легионелоза. В началото на летния сезон обаче, за какво трябва да внимаваме, говорейки за настаняване в хотели?


Важно е да се отбележи, че заразяване с Легионела може да се случи навсякъде, където има водни аерозоли, т.е. не само чрез водата в хотелската стая. Развитие на бактерията може да се наблюдава и в охладителни кули и изпарителни кондензатори, СПА и хидромасажни вани, декоративни фонтани, особено на закрито, витрини за храна, в които има влага, водни системи от градински маркучи, използвани за поливане на растенията. Т.е. на риск от заразяване са изложени не само гостите, но и персоналът на съответния обект.


Така че, избирайки място, където да отседнем – било то за почивка или по работа, би следвало да имаме доверие на съответния хотелиер. За щастие Европейският център за профилактика и контрол върху заболяванията (ECDC) дава изключително ясни и практични съвети за всеки собственик на сграда за настаняване или с друго обществено предназначение.


ECDC ли наблюдава разпространението на Легионерската болест?


Този център координира Европейската мрежа за наблюдение на легионерската болест (ELDSNet), в която участват епидемиолози и микробиолози от различни държави от цял свят. Тази мрежа обменя информация между държавите относно заболелите, за да се установи къде може да е станало заразяването и да се вземат мерки за неговото ограничаване.По какъв начин тази институция работи в наша полза – като крайни потребители на хотелиерски услуги?


Работи се по ясни процедури за уведомяване на туроператорите при групови случаи на заболявания. Така например, ако заболял от Легионелоза е имал престой в даден обект за настаняване, това не значи задължително, че се е заразил именно там. Но ако случаите са два и повече, при това в сравнително кратък времеви период, то шансовете даденият хотел да е източник на заразяване се увеличават. Тогава се стартира проучване и изпълнение на съответните мерки за дадения хотел.


Какво съветват от ECDC собственици и мениджъри на хотели, четете в продължението на разговора ни с инж. Тенев от Вентех. Скоро, в Инженер.bg.


Вентех е българска компания, която предлага пълен инженеринг на дезинфекция на водите, включително консултации, проектиране, доставка и пуск на дезинфекциращи системи. В продуктовото портфолио на фирмата са включени центробежни помпи, мембранни пневматични помпи, варелни помпи, дозиращи помпи, фитинги, хлор-газ дозиращи инсталации за дезинфекция на питейни или отпадъчни води, уреди за измерване концентрацията на хлор-газ във въздуха и на остатъчен хлор във водите и др.


Повече информация за Вентех ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!Източник на снимковия материал: pexels.com, freepik.com

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Вентех ЕООД
http://www.ventech.bg/