Арх. Силвия Миткова от „Пентахрон“: Отношението ни към всеки проект е като към нещо лично, в което оставяш частица от себе си

17.03.2021 г.5 мин.

Едно от нещата, които ни впечатляват при срещите ни с творци от сферата на архитектурата и интериорния дизайн, са вдъхновението и подходите, с които те успяват да създадат една нова и по-добра среда. Затова и днес с удоволствие по темата разговаряме с арх. Силвия Миткова – основател на студио „Пентахрон“. За архитектурата като предизвикателство, за проектите, в които влагаш част от себе си, както и за удовлетворението от работата с млади и креативни специалисти – вижте в интервюто на арх. Миткова пред Инженер.bg.

Здравейте! Представете себе си и компанията, в която работите.

Здравейте, казвам се арх. Силвия Миткова и съм основател на фирма Пентахрон ЕООД. През 2010 г. се дипломирах като магистър в катедра „Интериор и дизайн“ на Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) – София. Преди да основа своята фирма съм участвала в проектирането на големи обществени и инфраструктурни проекти.

Създадена през 2015 г., сравнително младата ни фирма, се налага на пазара със стремителни темпове. Стараем се да отделим време и внимание на всеки, който се нуждае от архитектурни и интериорни услуги, така че стилът да намери място във всеки дом.

Какви услуги изпълнява Пентахрон ЕООД?

Фирмата изпълнява широк набор от услуги – от разработване на концептуални проекти, интериор и екстериор, до управление на проекти – както нашите собствени, така и на други дизайнерски и архитектурни студиа. Колективът ни е изцяло от млади хора с иновативни идеи и творчески устрем. За нас няма малки и големи проекти, обръщаме внимание на детайла и на личното отношение към клиента. Това е и основната причина клиентите ни да се връщат при нас за всеки свой нов проект или да ни препоръчат. Винаги анализираме желанията и нуждите на възложителите. Даваме своите предложения и държим на обратна връзка както от тях, така и от нашите партньори, а това повишава качеството на крайния продукт.

Участвали сме и сме били победители в няколко дизайнерски и архитектурни конкурса. Особено важно за нас бе участието ни в конкурса за пешеходни надлези над Софийския околовръстен път. Нашият проект бе класиран на второ място от жypи, cъcтaвeнo oт пpeдcтaвитeли нa Kaмapaтa нa apxитeĸтитe в Бългapия, Cъюзa нa apxитeĸтитe в Бългapия, Kaмapaтa нa инжeнepитe в инвecтициoннoтo пpoeĸтиpaнe, Aгeнция „Πътнa инфpacтpyĸтypa“ и Cтoличнa община.

Бихте ли посочили проектите, с които най-много се гордеете?

Гордеем се с всеки наш проект. От няколко години анализираме пазара и ни прави впечатление, че ако има нещо, което ни отличава ярко от останалите студиа, то това е именно отношението към проекта. Няма проект, на който да придаваме повече или по-малко значение. За нас всички проекти са важни и полагаме еднакво усърдие и внимание както към интериора на малък апартамент, така и по отношение проектирането на комплекс от сгради например.

Гордеем се с факта, че сме работили в различни сфери на архитектурата и интериора. Разработвали сме фитнеси, офиси, ресторанти, шивашки цехове, пивоварни, училища, еднофамилни и многофамилни сгради, интериори на луксозни или бутикови апартаменти, магазини и луксозни къщи и офис площи, но също така и интериорни проекти с доста скромен бюджет.

Какво за Вас е архитектурата, какво Ви дава като професия, защо Ви вдъхновява като изкуство?

За нас архитектурата е не просто професия, а предизвикателство. Отношението към даден проект, което споделяме в нашия сплотен екип, е като към нещо лично, нещо в което инвестираш времето си, в което оставяш частица от себе си. Всеки един проект ни провокира, вдъхновява и се впускаме стремглаво в решаването на специфичните казуси. Особено вдъхновяващо ми действа и отношението на най-младите членове на екипа ни, които показват че за тях проектирането е креативен процес, а е не просто работата, която трябва да се свърши, докато часовникът не удари пет часа́.

Тази професия е динамична, развива се постоянно, появяват се нови технологии и тенденции, провокирани от промяната на бита и нуждите на обществото.

Източник на снимковия материал: Николай Начев

Тагове: архитектура, ВиК, интериорен дизайн, строителство