Арх. Георги Николов от Студио АРХЕ: Технологиите и решенията за пасивни сгради не са „космически“, нито прекалено скъпи

21.07.2021 г.6 мин.

Знаем ли достатъчно за пасивните сгради? Кои са ключовите технологии, характерни за тях, които е важно да се вземат предвид при реализацията на подобни проекти? По тези любопитни въпроси дискутирахме с арх. Георги Николов, основател на Студио АРХЕ. Вижте какво разказа той за читателите на Инженер.bg в следващите редове...

Темата за пасивните сгради и енергийната ефективност отдавна вълнува индустрията и строителството. Според Вас доколко е позната и актуална у нас?

Слабо е позната сред строителните специалисти, а от друга страна, малко инвеститори са стигнали до онзи момент, в който информирано да поискат това за себе си. За съжаление, стандартът се интерпретира волно и непрофесионално.

Всяка сграда с малко по-дебела изолация или пък с поставени каквито и да е прозорци с произволен троен стъклопакет някои хора считат за пасивна къща. Неинформираността води до заблуждения или пък до страх да се тръгне в тази посока. Според мен аз и другите, които се занимаваме сериозно с пасивни сгради, трябва да поработим още доста години и да построим още много такива къщи. Тогава нещата ще станат очевидни за всички.

Какви са строителните технологии и кои сградни инсталации имат отношение към темата?

Достатъчно дебели изолации, например. Също така перфектно, бих казал дори непознато до момента в България ниво на въздухоплътност, специални прозорци и вентилационна система с рекуперация. Всички тези технологии изобщо не са „космически“, нито прекалено скъпи. С правилното им планиране общият бюджет на сградата не се увеличава с повече от 5-6%. Ефект има обаче не от простия сбор на тези похвати, а от залагането на оптималните им параметри в общия верен баланс.

Арх. Георги Николов създава Студио АРХЕ през 2007 г. Архитектурното студио е познато с едни от първите и най-педантично изпълнени пасивни сгради в България, както и с построяването на първата у нас плюс енергийна сграда.

Като приоритет в дейността си арх. Георги Николов посочва постигането на несравнимо по-висок комфорт на обитаване с използване на минималистична сградна техника, а от друга страна – с конструкции със съвременни естествени материали.

Вижте какво разказа пред Инженер.bg арх. Николов по отношение на „умните“ сгради и технологии ТУК.

Как подхождате към подобни проект? Какви са първите стъпки и какви са Вашите съвети към инвеститор с намерения за изграждане на такъв тип сгради?

Съветвам ги да създадат правилната организация, което зависи най-вече от самите тях, т.е да изберат опитен архитект, който да изготви проекта във фаза „Работна“. След това да създаде правилната организация на строителството – от търсене на оферти, през правилно договаряне, до приемане на изпълнена работа – само при гарантирано качество и пълно съответствие с проекта. Тъй като съм сигурен, че накрая ще бъдат доволни, ги съветвам да спестят малко средства от довършителните работи, които да вложат в качествен проект, правилен проектен мениджмънт и контрол на обекта.

Каква е законовата и нормативната рамка в контекста на пасивните сгради? С какво може да се подобри според Вас?

Това е доброволен стандарт, който значително подобрява енергийната ефективност и като резултат – комфорта на обикновените хора, на крайните потребители. Честно казано, чувствам се уморен след толкова дълги години опити да постигна дори минимален пробив в нормативната уредба по отношение на пасивните къщи. Не ми се получи, но отдавна съм убеден, че нещата се случват, защото потребителите ще ги поискат, а не тъй като някоя евро директива или строителна наредба ще припознае някой признак на пасивната къща като полезен.

Какво за Вас е архитектурата, какво Ви дава като професия, защо Ви вдъхновява като изкуство?

Вдъхновява ме вероятно, защото обичам да ми е трудно и навярно това е причината аз буквално сам да организирам всички мои строежи. Вярвам, че архитектът трябва да е творец, да е строител, да е психолог, да е непоколебим, за да брани качеството и накрая да е готов да прави само нещата, които счита за правилни, т.е. да не е всеяден. За мен изкуството се крие в точното съчетание между всички тези умения, приложени на практика, а не единствено в естетиката на крайния продукт.

Източник на снимковия материал: архитектурно студио „АРХЕ“, личен архив на арх. Георги Николов

Тагове: архитектура, ВиК, строителство