HTI България: PVC-U тръбни системи на GF помагат за нормалната работа на пясъчни филтри за пречистване на вода в Хърватия

05.11.2020 г.4 мин.

Град Вировитица в Хърватия се намира близо до унгарската граница, а местната водоснабдителна компания Virkom снабдява около 20 000 души ежедневно с вода. „За да осигури необходимите европейски стандарти за питейна вода, през 2008 г. Virkom решава да замени съществуващите стари пясъчни филтри, като за тръбопроводните им системи са избрани пластмасови тръби с марка GF“, съобщиха за Инженер.bg от българския офис на международната логистична компания HTI, която е партньор на GF Piping Systems.

След 30 години експлоатация старите пясъчни филтри, чиито тръбни системи са от въглеродна стомана, са изправени пред сериозни последствия, предизвикани от корозията и отлаганията. Общият дебит на съоръженията е около 320 m³/h. За да се справи с проблема, първоначално ВиК операторът планира да замени старите тръбопроводи и арматури с нови от неръждаема стомана. Местният партньор на GF Piping Systems обаче, убеждава както крайния клиент, така и инженеринговата компания в значителните предимства на пластмасовите спрямо металните тръбопроводи.

„Проектът е разделен на две части, като в първата само три от съоръженията са изпълнени с PVC-U продукти на GF. След като положителните резултати са налице, през 2010 г. са обновени и останалите шест филтъра с PVC тръбопроводи“, поясниха от HTI България. След добрия опит с GF Piping Systems, през 2012 г. от компанията Virkom решават да изпълнят трета фаза на проекта, в която пречиствателната станция е разширена с допълнителни пет филтъра, оборудвани с PVC-U тръбни системи.

Пясъчните филтри са съоръжения, които изискват надеждна арматура, тъй като се налага да работят в режим както на филтриране, така и на обратна промивка. За целта са необходими голям брой автоматични клапани. „PVC-U тръбите и фитингите показват значително по-нисък пад на налягането и по-малка склонност към натрупване на отлаганията от обикновените метални тръби. Освен това, автоматизираните бътерфлай и сферични кранове на GF са с гарантирано минимално изпълнение на цикъла на отваряне-затваряне от поне 50 000 задействания и демонстрират по-добри дълготрайни характеристики от сравними метални клапани“, разясниха от българското дружество.

От HTI България посочиха като предимства на тръбните системи с марка GF и:

  • Лесен и спестяващ време детайлен дизайн и налични CAD файлове за всички PVC-U продукти;
  • Лесна процедура за монтаж;
  • Значително по-ниски капиталови инвестиции от неръждаемата стомана;
  • Продуктите се предлагат с всички необходими сертификати за използване с питейна вода в Европейския съюз.

Източник на снимковия материал: HTI БългарияGF, tz-virovitica.hr

Тагове: HTI Group, ВиК, Ейч Ти Ай България, тръбопроводи

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Ейч Ти Ай България ЕООД
http://www.hti-bulgaria.com/bg