HTI България: Тръбни системи PVC-O от гамата TOM® на Molecor осигуряват интелигентно управление на водите в мина в Сърбия

17.09.2022 г.4 мин.

Повече от 22 km тръбопроводи PVC-O от гамата TOM® на Molecor са инсталирани в новата въглищна мина Radljevo-Server в Колубара, Сърбия, като от тях повече от 4 km са с диаметър DN 1000. Тръбите са предназначени за отвеждане на повърхностните води чрез изпомпване, както и за пречиствателната станция „Каленич“. Какво включва мащабният проект и защо са избрани именно този тип тръбопроводи, за Инженер.bg разказаха от HTI България, утвърдено дружество в областта на логистиката на материали за индустрията и строителството и официален партньор на производителя Molecor.

„Мината Radljevo-Server, в която работят над 10 000 човека, със запаси от въглища, оценени на 400 милиона тона и производство от 13 милиона тона въглища годишно, ще захранва 350-мегаватовата ТЕЦ „Колубара“. Районът обхваща близо 6000 хектара предимно земеделска земя около градовете Каленич, Радлево, Бргуле, Сърбане, Стубленица, Палюви и Ябуче. За да се транспортират повърхностните води и да се обезпечи работата на пречиствателна станция „Каленич“ са избрани тръбите TOM®, разработени по технологията за молекулярна ориентация на Molecor”, поясниха от българското дружество.

За отвеждане на излишните количества дренажни води е проектиран и изграден тръбопровод DN1000 mm, както и помпена станция, която прехвърля водното количество с напорен тръбопровод към открит канал. Оттам водата се подава към пречиствателната станция „Кладница“.

Суровата вода се транспортира през събирателната тръба до пречиствателната станция „Каленич“, а оттам, след подходящо третиране, се разпределя в две посоки – към потребителите в посока Лазервач и към потребителите в градовете на община Уб.

„Причината за избора на тези тръбни системи е високата им производителност при монтаж, дори когато теренът и нивото на водата значително забавят изпълнението на работата, какъвто е конкретният случай. Те също така са устойчиви на корозия, за разлика от тръби от други материали като стомана или сферографитен чугун“, разясниха от HTI България. „Освен това, благодарение на по-ниската грапавост на тръбите TOM®, загубата на напор в системата е много по-ниска, което генерира значителни спестявания на енергия, необходима за транспортирането на водата. Те, също така, имат по-добро поведение при воден удар, поради по-ниските скорости на потока, отличната устойчивост на външни въздействия и пълната водоплътност. Всичко това, наред с другите физико-химични характеристики, превръща гамата TOM® в оптимална алтернатива за транспортиране на вода под налягане както от икономическа гледна точка, така и с оглед постигането на висока устойчивост“, допълниха още от дружеството.

„Тръбните системи Molecor гарантират ефективни стойности на налягането и дебита, необходими при интелигентно управление на водните ресурси. С дългия си полезен живот и характеристики, насочени към оптимизиране на наличните ресурси, тръбите TOM® PVC-O намаляват както разходите за монтаж, така и на експлоатационните разходи в хидравличните инфраструктури“, коментираха още от компанията.

Източник на снимковия материал: HTI България, Molecor

Тагове: HTI Group, Molecor, ВиК, Ейч Ти Ай България, тръбопроводи

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Ейч Ти Ай България ЕООД
http://www.hti-bulgaria.com/bg