Хидро-Хикс-България: Система на Eurowater гарантира качествени води за компания за млечни продукти

06.04.2021 г.4 мин.

За да реализира още по-широка продуктова гама на пазара, украинската компания за млечни продукти BIAGR предприема пълна технологична реконструкция и модернизация, включително и на системата си за третиране на вода. „Надеждността, енергийната ефективност и устойчивостта са водещите фактори при избора. След задълбочен анализ на пазарните предложения за доставчик на решенията за водообработка е избрана компанията Silhorko-Eurowater“, съобщиха за Инженер.bg от доказаната българска инженерингова, търговска и инженерингова фирма Хидро-Хикс-България, която е и официален партньор на технологичната компания у нас.

Услугите на Silhorko-Eurowater са препоръчани и от други млекопроизводители в Украйна, например PepsiCo (Vimm-Bill-Dann), Danone и RUD. Технологията за водоснабдяване „до ключ“ включва проектиране, доставка на оборудването, монтаж и въвеждане в експлоатация.

„Основната задача е да се осигури цялостно решение: от изпомпване на сурова вода от шест кладенеца, през обработката ѝ до достигане на няколко специфични показателя, изисквани за различните приложения, до разпределение до всяка точка на потреблението със съответния поток и налягане“, допълниха от Хидро Хикс България.

Ето и как е изпълнен проектът:

  1. Първо, всички кладенци са оборудвани с помпи Grundfos SP, работещи с честотни преобразуватели CUE. С тези усъвършенствани помпи отпада необходимостта от използване на междинни резервоари, като по този начин значително намаляват микробиологичните рискове в застояващата вода.
  2. Монтирани са два филтъра под налягане от тип Eurowater TFB35 със система за аерация за контрол на окислението, които намаляват съдържанието на желязо и манган в суровата вода до необходимото ниво за питейна вода. Филтрите под налягане са последвани от две мембранни филтриращи устройства за деминерализация от тип Eurowater C3-21 с капацитет общо 50 m³/h. Така пречистената вода се събира в резервоари.

    „Деминерализираната вода се използва за широк спектър от процеси, като CIP (почистване на място), изплакване и охлаждане при дейностите за получаване на масло, извара, мляко на прах, суроватка и преработено сирене. Чрез премахване на остатъчната твърдост от деминерализираната вода се получава допълнителна вода за парния котел. За целта се използва технология за йонообмен, която гарантира липса на люспене или корозия и добро качество на парата“, разясниха от българското дружество.

  3. За дезинфекция се използват UV устройства от тип Wedeco BXe с общ капацитет от 300 m3/h.

Цялата вода по мрежата се разпределя чрез помпи на Grundfos от тип CRNE.

„Системата за пречистване на вода работи вече повече от половин година, като показва много по-ниски оперативни разходи (OPEX) и по-висока ефективност на технологичните процеси в сравнение със старата система. Но едно от най-значимите предимства е възможно най-високото качество на млечните продукти“, коментираха от Хидро-Хикс-България.

Вижте 3D модела на системата ТУК.

Източник на снимковия материал: Хидро-Хикс България, Eurowater, pixabay.com

Тагове: Silhorko-Eurowater, водообработка, Хидро-Хикс-България, хранително-вкусова промишленост

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Хидро-Хикс-България ООД
http://www.hydro-x-bg.com/