Хидро-Хикс-България: Оборудване на Eurowater гарантира производството на прозрачни като стъкло и чисти кубчета лед за датска компания

02.06.2022 г.4 мин.

Plusice е датска компания, която произвежда кубчета лед за нуждите на събития, хотели, барове, както и за големи търговски вериги. Единствената суровина – водата, се доставя от местната водоснабдителна система, но доброто качество на питейната вода не е достатъчно за промишленото производство на лед. Ето защо за производствените си процеси Plusice се доверява на оборудване от Eurowater, повече за което за Инженер.bg обясниха от утвърденото търговско и инженерингово дружество Хидро-Хикс-България, официален партньор на бранда у нас.

В натоварен ден Plusice произвежда повече от 30 t кубчета лед. Освен това фирмата е специализирана в ръчно изработените кубчета лед, които се продават на висок клас барове, ресторанти и хотели. За тези цели водата трябва да е напълно чиста, без соли, частици и мехурчета, защото само така кубчетата могат да са прозрачни като стъкло, чисти и лесни за отделяне едно от друго.

„Eurowater има дългогодишен опит в пречистването на вода за производство на специализиран лед за хокей на лед, фигурно пързаляне, кърлинг и скоростно пързаляне. След предварителна консултация с клиента бе избрано решение за пречистване на водата, внимателно съобразено с използваните машини и сложните условия на работа, включително колебанията на потока в течение на работния ден, седмицата и годината“, разказаха от Хидро-Хикс България.

В резултат от новото оборудване, съдържанието на сол в питейната вода е намалено с 98% чрез обратна осмоза, която действа и като микробиологична бариера, тъй като микроорганизмите не могат да преминат през нея.

Преди мембранно филтриране обаче е задължително входящата вода да се обработи предварително, за да се поддържа устойчива и безпроблемна работа. „Чрез омекотяване се премахва твърдостта от питейната вода, която иначе би предизвикала запушване на мембраните. Свободният хлор също е проблем за мембраните и може да бъде отстранен с въглероден филтър – но в този случай е без значение, тъй като датската питейна вода не е хлорирана“, посочиха още от българското дружество.

Обработената вода се събира в резервоар за съхранение, а от там се подава към производството чрез помпа, която гарантира достатъчно налягане.

Инсталацията за водообработка е изработена от материали, одобрени за използване в хранително-вкусовата промишленост, тъй като хигиенният стандарт е важен при производството на кубчета лед за консумация. Plusice следва международния стандарт ISO 22000 за безопасност на храните, а цялостната система за управление се одитира ежегодно от Bureau Veritas.

„Plusice подготвя нови видове продукти от лед, като предвижда и разширяване на капацитета си. Това, разбира се, означава по-голяма нужда от чиста вода. Доволни от безпроблемната и качествена работа на оборудването Eurowater, от компанията са поръчали втора инсталация с по-голям дебит и капацитет“, споделиха още от Хидро-Хикс-България.

Източник на снимковия материал: Хидро-Хикс-България, Eurowater, freepik.com

Тагове: Silhorko-Eurowater, ВиК, водообработка, Хидро-Хикс-България, хранително-вкусова промишленост

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Хидро-Хикс-България ООД
http://www.hydro-x-bg.com/