Хидролиа: И обитателите, и инвеститорите на нови жилища повишават изискванията си относно пречистването на отпадъчни води

24.04.2023 г.4 мин.

Тенденциите в жилищното сградно строителство логично следват глобалните линии на развитие, включително по отношение на устойчивостта и екологичността. Това е причина инвеститорите все повече да залагат на комплексни решения, с които да удовлетворят повишените изисквания на пазара във всяко направление. Този тренд отчитат и от българската инженерингова компания Хидролиа при поредното изпълнение на локална пречиствателна станция за отпадъчни води за един от новите жилищни комплекси край София. Повече за проекта и за новите търсения на потребителите пред Инженер.bg разказаха от екипа на фирмата.

„С течение на времето забелязваме все по-засилен стремеж от страна на инвеститорите на жилищни сгради да предоставят на крайните купувачи цялостно обмислен и изпълнен проект, в който да са решени всички възможни проблеми, важна част от които е отвеждането и пречистването на отпадъчните води. Една от причините за това е осезаемото търсене на устойчив начин на живот. Голяма част от живущите в дадена сграда, къща или комплекс вече се вълнуват не само от комфорта, но и от това дали ежедневието им се отразява негативно върху околната среда. Тази теза се затвърди по време на изпълнението на поредния ни подобен обект“, коментираха от Хидролиа.

Българското дружество, специализирано в проектирането, изпълнението и експлоатацията на системи за пречистване на отпадъчни води в индустрията и сградния сектор, изпълнява проект, доставка и монтаж на оборудване за нуждите на нов жилищен комплекс от затворен тип, разположен върху терен от 90 дка в подножието на Витоша. Комуникативната локация в непосредствена близост до околовръстния път и големи търговски вериги като Ikea и Ринг мол, комбинирана с чистия въздух, водните обекти и тишината на планината, осигуряват симбиоза между „зелен“ и градски лайфстайл. А обитателите могат да разчитат на екологични енергоносители, максимално оползотворяване на слънчевата енергия, както и на надеждни системи за събиране и обработка на битовите отпадъчни води.

„След серия от срещи инвеститорът на обекта избра екипа ни за проектиране и изпълнение на локалната ПСОВ (пречиствателна станция за отпадъчни води), като очакваме да поемем и експлоатацията на съоръжението. Стоманобетонните компоненти изпълни строителна фирма, а ние доставихме и инсталирахме оборудването. Предстоят единствено финалните тестове“, разказаха от Хидролиа.

Пречиствателната станция се състои от две линии – съответно за 500 ЕЖ и за 1000 ЕЖ, като в момента е завършена първата. Пречистените отпадъчни води се заустват в р. Рекмарица, където се отвеждат отделно и дъждовните води от комплекса.

Технологията е класическо биологично пречистване с фиксирана биомаса. При нея активната утайка се поддържа чрез пластмасов пълнеж с много висока специфична повърхнина (около 150 m2/1 m3).

„Този тип пречиствателни съоръжения са изключителни подходящи за по-малки ПСОВ, които в същото време се характеризират с променливо натоварване. Това се дължи на добрата гъвкавост и на бързата им адаптация спрямо моментното натоварване. Технологията е доказана и многократно изпитана в предишни наши обекти“, поясниха още от доказаната българска компания.

Източник на снимковия материал: Хидролиа, canva.com

Тагове: ВиК, пречистване, строителство, Хидролиа

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Хидролиа АД
www.hydrolia.bg