Тапфло: Надеждните самозасмукващи помпи CTS и CTX S на Tapflo оптимизират процесите в пречиствателна станция за отпадъчни води

09.07.2024 г.6 мин.

„Tapflo Group изпълни пореден успешен проект в направление ВиК. Специалистите от компанията внедриха своите надеждни помпени решения в пречиствателна станция за отпадъчни води. Клиентът се нуждаеше от стабилна система за своите инсталации, включваща и резервоар с дълбочина около 2 m за събиране на отпадъчни води, които след това се изпомпват към станцията с помощта на самозасмукващи помпи. Първоначалният доставчик не е успял да отговори на заданието, което е накарало компанията да потърси по-надеждна и рентабилна алтернатива. По тази причина се е обърнала към екипа на Tapflo“, съобщиха за Инженер.bg от Тапфло, българското дъщерно дружество на помпения производител. В следващите редове ще Ви разкажем подробности за изготвеното инженерингово решение и интегрираните помпи.

„За оптимизиране на пречиствателната станция, Tapflo предостави оптимално решение, което е базирано на самозасмукващи центробежни помпи от неръждаема стомана с FKM уплътнения. За изпомпване под налягане от 2 bar бяха използвани нашите CTS помпи, които осигуряват висока ефективност на работа. Нуждите на по-големите инсталации, изискващи налягане до 3.8 bar поради по-дългите вертикални тръбопроводи, бяха обезпечени от нашите помпи CTX S – отлично решение за надеждна работа при изисквания за по-високо налягане“, поясниха от Тапфло.

Ключови характеристики на инженеринговото решение са:

  • Конструкция от неръждаема стомана – издръжлива и устойчива на корозия;
  • Самозасмукващи помпи;
  • Работа с високо налягане.

Предимства и характеристики на самозасмукващите помпени решения от Tapflo

Помпите CTS са самозасмукващи центробежни помпи с отворено работно колело, изработени от неръждаема стомана AISI 316L. Смукателната височина на тези помпи е до 4.5 m. Серията съчетава всички предимства на стандартните помпи CT. Моделите CTS  са налични в хигиенно (CTS H) и индустриално (CTS I) изпълнение.

Самозасмукващите помпи CTS H са с електрополирана повърхност с грапавост Ra<0.8 μm, която отговаря на изискванията на хранително-вкусовата и други високохигиенни промишлености. Повърхността им се характеризира с висока степен на гладкост и механична якост, удовлетворяващи съответните стандарти. CTS H помпите разполагат и с механични уплътнения в съответствие с изискванията на стандартите FDA и EC1935 и връзки по DIN 11851. „CTS H помпите са предназначени за изпомпване на млечни продукти, мазнини, сокове, спирт, полуфабрикати, хранителни добавки, както и съставки за козметични и фармацевтични продукти във взривоопасни и обезопасени зони. Също така те са подходящи и за работа със слаби и агресивни химикали, горещи и студени течности, суспензии и емулсии, почистващи и измиващи агенти и отпадни води. Намират отлично приложение в технологично оборудване, дозиращи системи, диспенсерни устройства, при захранване и разтоварване на цистерни, контейнери, филтри, резервоари“, заявиха от утвърденото българско дружество.

CTS I е надежден избор за индустриални приложения поради механичната якост и химическата си устойчивост по AISI 316L. Стандартно самозасмукващите помпи в индустриално изпълнение се произвеждат с резба BSPT или с фланци, съответстващи на изискванията на стандартите EN 1092-1 или ANSI 150 Lbs.

Предимствата на помпите от гамата CTS са:

  • Самозасмукване – няма нужда от допълнителни помпи или оборудване за осигуряване на самозасмукване;
  • Лесен монтаж и поддръжка;
  • Оптимално решение за силно аерирани течности;
  • Опростен и компактен дизайн;
  • Широк спектър от приложения.

Къде намират приложение самозасмукващите помпи в индустриално изпълнение CTS  l?

„Този модел е подходящ за изпомпване на горива, разтворители, концентрирани или разтворени киселини и основи във взривоопасни и обезопасени зони. Той е предпочитан избор и за работа със слаби и агресивни химикали, горещи и студени течности, суспензии и емулсии, почистващи и измиващи агенти, отпадъчни води. CTS I се използва за циркулация на охлаждащи или подгряващи флуиди, също така при пълнене и разтоварване на цистерни, контейнери, филтри r резервоари. Индустриалната самозасмукваща помпа намира отлично приложение и за технологично оборудване, както и в дозиращи системи, диспенсерни устройства и тестово оборудване“, информираха специалистите.

Самозасмукващи помпи CTX S – отлично решение за изпомпване под високо налягане

Тази серия помпени решения се характеризира със самозасмукване до 5 m, лесна поддръжка и почистване, както и опростен и компактен дизайн. Също както CST, тя се предлага в санитарно и индустриално изпълнение. Благодарение на способността си да изпомпват въздух и да създават вакуум, помпите от CTX серията могат да се инсталират над нивото на изпомпваната течност (до минус 5 m воден стълб).

„Гордеем се с нашия принос в сектора на индустриалните помпи. През годините компанията  ни прерасна в глобална група с клонове и дистрибутори, представени в почти всеки регион на света. Нашите продукти се проектират и изработват в Европа и се разпространяват по целия свят, за да предложат най-доброто решение на клиентите ни в широко разнообразие от приложения“, допълниха още от мениджмънта на българското дъщерно дружество.

Източник на снимковия материал: Тапфло, Tapflo Group, canva.com

Тагове: Tapflo, ВиК, водообработка, отпадъчни води, помпено оборудване, пречистване, Тапфло