Стико БГ: Кралският тенис клуб в Барселона използва повторно отпадъчните си води за напояване с помощта на помпи Hydroo

09.02.2024 г.6 мин.

Кралският тенис клуб в Барселона, Испания, е впечатляващо спортно съоръжение и домакин на престижни тенис турнири. Днес в сложната поддръжка на кортовете и цялата база е заложена концепцията за енергийна и ресурсна ефективност – по-актуална от всякога, тя включва и устойчивото управление на водите. За целта от клуба се доверяват на помпени системи на Hydroo – испански производител на висококачествено помпено оборудване. Повече за проекта пред Инженер.bg разказаха от фирма Стико БГ – официален партньор на компанията за българския пазар.

Легендарният Кралски тенис клуб в Барселона е основан още през 1899 г., но през изминалата 2023 г. модернизира напоителните системи за кортовете, за да отговори на съвременните климатични и екологични условия, към които се стреми целият свят. Във времена, в които все по-осезаемо усещаме значението на достъпа и изобщо наличието на чиста вода, Клубът се фокусира върху пестенето на ценния ресурс. Ето защо цялата дъждовна вода, както и сивите отпадъчни води от чешмите и душовете се събират и пречистват, за да бъдат използвани повторно за напояване“, обясниха от българската компания.

При изпълнението на проекта се цели не само спестяване на вода, но и повишаване на енергийната ефективност. В този контекст, като огромен консуматор на енергия, помпите в съоръжението следва да отговарят на високи изисквания по отношение на консумацията на енергия. А оптимално изпълнение на това условие изпълнителите на проекта намират в помпените системи Hydroo, които в комбинация с честотни регулатори предоставят потребление на енергия в зависимост от реалното търсене.

За напоителните системи на тенис кортовете в Барселона са използвани: вертикални многостъпални помпи от серия VF, помпенa групa с честотно регулиране на оборотите Xboost и хоризонтални едностъпални помпи от неръждаема стомана NSX и MX“, уточниха от Стико БГ.

Ето и подробности за отделните помпени модели:

Вертикални многостъпални помпи серия VF

Това е вертикална, многостъпална, несамозасмукваща, центробежна помпа от серията VDROO, при която входът и изходът се намират в долната част, в една ос. Всички части в контакт с течността се изработват от неръждаема стомана AISI 304, като при заявка е възможно изпълнение от неръждаема стомана AISI 316. Помпите могат да се оптимизират според предназначението им и да се проектират за конкретни изисквания и се предлагат с пакетно механично уплътнение.

Основни характеристики:

 • Дебит: до 240 m³/h;

 • Напор: до 305 m;

 • Температура на течността: до 120 °С;

 • Мощност: до 110 kW;

 • Приложение: битово и индустриално водоснабдяване и напояване, поливни системи, миещи и почистващи системи, системи за обратна осмоза, пренос на киселини и основи.

Real Club de Tenis Barcelona – 1899 разполага с 18 корта на клей, включително корт с капацитет 8400 и шоу корт за 2000 зрители. Клубът е домакин на турнира Open Godó, част от ATP Tour 500 Series. През 2017 г. централният корт е наречен „Pista Rafa Nadal“ на името на Рафаел Надал.

Помпени групи с честотно регулиране на оборотите Xboost

Помпената група е монтирана върху рама и включва вертикални многостъпални помпи, колектори, спирателна арматура, табло за управление и всички необходими аксесоари за автономна работа. „Работата на системата се адаптира към потреблението чрез включване или изключване на съответния брой помпи и същевременно посредством управление на работещите помпи с честотно регулиране. По този начин се поддържа постоянно налягане според потреблението, което води до значително спестяване на енергия“, допълниха още от Стико БГ.

Основни характеристики:

 • Дебит: до 1440 m³/h;

 • Напор: до 305 m;

 • Температура на течността: до 70 °С;

 • Приложение: повишаване на налягането в жилищни и офисни сгради, напоителни системи, водоснабдяване за индустриални нужди и др.

Хоризонтални едностъпални помпи MX

Hydroo MX е хоризонтална, едностъпална центробежна помпа, чиито компоненти, влизащи в контакт с водата, са от неръждаема стомана, което осигурява тяхната защита от корозия. Резбовото присъединяване улеснява монтажа им.

Основни характеристики:

 • Дебит: до 26 m³/h;

 • Напор: до 40 m;

 • Температура на течността: -10 до +85 °С;

 • Мощност: до 2.2 kW;

 • Приложение: повишаване на налягане за промишлена и битова чиста вода или други течности, системи за пречистване на вода, системи за циркулация на вода, земеделско напояване и др.

Източник на снимковия материал: Стико БГ, canva.com

Тагове: hydroo, ВиК, отпадъчни води, помпено оборудване, Стико БГ

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Стико БГ ООД
www.stikobg.com