Най-големият проект с канализационни помпени станции EMUport на Wilo в Източна Европа се реализира в Русе, България

11.05.2022 г.3 мин.

Wilo, един от световните лидери в помпените решения, реализира най-големия си проект с канализационни помпени станции EMUport в Източна Европа в град Русе, България. Проектът включва 13 единици EMUport, които обезпечават канализационната система за близо 9000 човека. Повече за инвестицията за Инженер.bg разказаха от Вило България, дъщерно дружество на производителя у нас.

„През 2016 г. стартираха предпроектни проучвания за ВиК мрежите в 14 региона на България по програмата ОПОС 2014-2020 година – един от тях беше Русе. Част от проекта за града включваше проектиране и изграждане на канализационна мрежа за два от кварталите – Долапите и Средна кула. През 2018 г. започнаха първите дискусии с проектантите и ВиК оператора като инвеститор, като се търсеше решение с изграждане на канализационна помпена станция (КПС) в пътното платно, тъй като нямаше друга възможност за позиционирането им“, обясниха от българското дружество.

Тогава Вило България предлага решение с 13 канализационни станции с предварително отделяне на твърдите вещества Wilo EMUport, които ще събират и транспортират отпадъчните води до река Русенски лом. Решението е прието, тъй като, освен че отговаря на заданието, предлага значителни предимства, включително лесна експлоатация и ниски оперативни разходи.

„През април 2021 г. подписахме договор за доставка и монтаж на 13 помпени станции EMUport за двата квартала на град Русе с общо население от 9000 души. Техническото решение, което предложихме, се отличава с надеждност и опростена експлоатация, тъй като не включва използването на решетки, а твърдите вещества се отделят предварително от отпадъчните води. Най-голямата помпена станция има капацитет за събиране и транспортиране на около 180 l/s, а общо за всички той е 600 l/s“, поясниха от българското дружество.

Сравнителният анализ между EMUport и конвенционална помпена станция за 30-годишен експлоатационен живот показва, че освен по-добра надеждност и сигурност, решението на Wilo предлага и по-висока ефективност.

„Това не е първото съвместно начинание на Вило България и ВиК Русе – пречиствателната станция за отпадъчни води (ПСОВ) в дунавския град е реализирана с продукти Wilo, за чиято експлоатация имаме много добри отзиви. За нас е чест, че Wilo бе избрана за партньор на проекта“, коментираха още от компанията.

Източник на снимковия материал: Вило България, Wilo, Община Русе

Тагове: Wilo, ВиК, Вило България, помпено оборудване

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Вило България ЕООД
http://www.wilo.bg/