Помпи Wilo помагат за устойчивото напояване в Южен Египет и независимостта на страната от вноса на хранителни продукти

21.11.2022 г.6 мин.

Разработена преди десетилетия, инициативата, известна като проектът Тошка в Южен Египет, сега набира скорост, а целта му е да направи страната по-малко зависима от вноса на храни. Важна част от него е една от най-големите помпени станции в света – Mubarak, построена в сухия югозапад на Египет, между езерото Насър и оазисите на либийската пустиня, която транспортира до 1.2 милиона m³/h. А Wilo – лидер в помпените технологии, доставя повече от 300 помпени единици за устойчиво напояване в страната. Повече за мащабното начинание за Инженер.bg разказаха от дъщерното дружество на производителя у нас – Вило България.

Проектът Тошка се ражда още в средата на 90-те години на миналия век, като идеята е пустинна площ от около 1 милион акра, приблизително колкото територията на Ямайка, да се превърне в земеделска земя. Стратегическата цел е Египет да бъде независим от вноса на зърно и да се осигури устойчиво снабдяване на страната с храна. Египет е най-населената държава в Близкия изток, която съответно внася повече пшеница от всяка друга нация в света. Глобалните кризи и нарушените международни вериги на доставки налагат нуждата от дългосрочно решение, чрез което страната да преодолее предизвикателствата.

Днес около 60% от египтяните живеят в градовете или в непосредствена близост до тях. Урбанизацията води до това метрополните райони да растат по-бързо, отколкото се развива необходимата инфраструктура, а процесът продължава. От 1980 г. населението на Египет е нараснало от около 40 милиона до над 104 милиона души. Очаква се до 2030 г. да достигне почти 120 милиона. Ето защо един от най-големите проблеми е осигуряването на безопасно и устойчиво снабдяване с питейна и технологична вода, тъй като 95% от територията на страната е пустиня.

За да се справи с тези многобройни предизвикателства, египетското правителство планира да разшири обработваемата земя до 25%. За тази цел в сухия югозапад на страната, между езерото Насър и оазисите на либийската пустиня, е построена помпената станция Мубарак, която транспортира до 1.2 млн. m³/h от езерото в канала Шейх Заийд. Така придошлите води на Нил, които в миналото са се просмуквали в пустинния пясък, днес се насочват до желаната дестинация с помощта на множество помпени станции. Като част от „Визия за Египет 2030“, разработена във връзка с Целите за устойчиво развитие (SDG) и Стратегията за устойчиво развитие за Африка 2063, този проект има за цел да гарантира устойчивото развитие на Египет.

За напояването на други 56 700 ha земя египетското правителство разчита на високоефективни и пестящи ресурси помпи. „Очакваното търсене е 5.5 млрд. m³ вода годишно, което в крайна сметка ще превърне пустинята в обработваема земя. Текущият дял на Египет от водата на Нил е 55.5 милиарда m³ годишно, както е посочено в Договора за водата на Нил от 1959 г. Следователно само структурирано планиране и високоефективно използване на ресурсите ще позволят устойчиво водоснабдяване в района”, коментираха от Вило България.

За целта Wilo доставя повече от 300 помпи с разделен корпус, помагайки за осигуряване на устойчиво водоснабдяване за региона. „С този проект египетската държава има за цел да повиши продоволствената сигурност, да увеличи износа, да помогне на селското стопанство и да създаде хиляди работни места. Нашият екип свърши работа от най-висок клас, за да гарантира, че тази огромна задача може да бъде постигната“, заяви Ясер Наги, управляващ директор на Wilo за Близкия изток и Египет, който е и директор на групата за продажби в Близкия изток и Азия.

„В допълнение към интензивната топлина с температури до 50 °C, пустинният пясък също представлява истинско предизвикателство за изпълнението на проекта. Това е така, тъй като двигателите могат да прегреят или да блокират, когато попадне пясък в скоростната кутия. Затова инженерите на Wilo разработват решения с висока здравина, които могат да издържат и на екстремни условия на околната среда. Освен това помпените станции в отделните участъци на проекта трябва да са устойчиви на пясъчни бури и земетресения, за да осигурят дългосрочна функционалност“, обясниха още от Вило България.

Източник на снимковия материал: Вило България, Wilo

Тагове: Wilo, ВиК, Вило България, помпено оборудване, селско стопанство

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Вило България ЕООД
http://www.wilo.bg/