ПиМ Груп: Нестандартна инсталация на миксери Homa решава проблемите в ПСОВ в Улмен, Германия

16.04.2021 г.5 мин.

Община Улмен в Германия се сблъсква с два проблема в своята канализационна мрежа, които в даден момент изглеждат нерешими – силни миризми и огромен разход на енергия на канализационните съоръжения след всеки проливен дъжд. Благодарение на нестандартно решение от помпения производител Homa обаче, предизвикателството е отстранено. Как, за Инженер.bg разкриха специалистите от утвърденото българско дружество ПиМ Груп, партньор на Homa у нас.

Обикновено се смята, че за почистване на кръгли резервоари са подходящи миксери, а за правоъгълни се предпочитат инжектори. Това „правило“ е валидно за много инсталации, но има и изключения. Обектът, за който Ви разказваме днес, е именно такъв – случай, при който е необходим индивидуален инженерен подход, различен от общоприетия. „Два инжектора са инсталирани в правоъгълния резервоар за преливане на дъждовна вода в пречиствателната станция Шмит, община Улмен, Германия. Те обаче многократно създават проблеми и в резултат на това се изисква постоянно нарастващ брой спешни интервенции в пречиствателната станция. Първо, работните колела на свързаните помпи се запушват редовно поради големия дял на твърди вещества в смесената вода и второ, почистването е неефективно – струите работят дълго време, без да постигнат задоволителни резултати. Това налага ръчно почистване, чийто голям недостатък е ударното натоварване на системата. В допълнение, големите количества твърди вещества възпрепятстват процесите надолу по веригата в пречиствателната станция”, обясниха от ПиМ Груп.

За да преодолее проблема, системният оператор приема необичайно предложение на Homa Pumpenfabrik: да използва миксери в правоъгълния резервоар.

И резултатите са изненадващи.

Първоначално идеята да се инсталират миксери изглежда рискована. Пробният процес с 4 броя HRS11/4-230-204 EX преминава под надзора на служителите на Homa, Алфред Клеу и Флориан Щайнер. „Тъй като имаме доверие в работата на нашите миксери, бяхме сигурни, че те ще постигнат необходимия ефект точно в този тип правоъгълни резервоари и ще минимизират отлаганията. Ако решението не беше сработило, щяхме просто да ги демонтираме. Ние обаче бяхме категорични, че резултатът ще бъде убедителен“, коментираха те.

Партньор по проекта е и компания за симулация на потока. В дигитална среда производителността на миксерите е впечатляваща, но постигнати ли са същите резултати в реални работни условия?

„По време на монтажа бъркалките са разположени с точност до милиметри, като е осигурено и оптимизиране на потока. Друг проблем е, че движещата се среда с голямо натоварване води до повишена адхезия към кабела на бъркалката. Кабелен вход в горната част решава тази ситуация“, поясниха още от българското дружество.

Когато инсталацията приключва, всички участващи в нея специалисти очакват първия реален тест – силен дъжд. Дори боговете на времето очевидно са любопитни и не след дълго пороят е факт. След първите няколко силни валежи, върху пода на резервоара се вижда само малко количество пясъчни отлагания. Оставят ги в резервоара, а следващият дъжд изхвърля и тях.

 

След инсталацията през януари 2019 г. служителите в пречиствателната станция най-накрая могат отново да се отпуснат през почивните си дни. Първоначално те дори проверяват мрежата през мобилните си телефони, дотолкова са свикнали с честото докладване на грешки от системата. От момента на монтаж на миксерите обаче не е постъпвала аларма за нито една грешка.

„Освен че липсват проблеми при работата, новите съоръжения намаляват и енергийното потребление. Миксерите са 4 броя с мощност 1.7 kW всеки, докато предишните инжектори са 2 броя с по 7.45 kW“, посочиха в заключение от ПиМ Груп.

Източник на снимковия материал: Homa, pixabay,com

Тагове: отпадъчни води, П и М Груп, помпено оборудване

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

П и М Груп
http://www.pimgroup.eu/