КМТ Сервиз: НАСА извършва мониторинг на водния поток в Полевата лаборатория Санта Сузана с помощта на иновативен детектор от Ijinus

16.05.2023 г.5 мин.

Дейността на НАСА винаги е предизвиквала интерес и ако Космосът предизвиква човешкото въображение със своята мистика, то американската правителствена агенция осъществява и множество прагматични дейности на Земята в полза на обществото. Така например, след като всички изследователски и тестови работи в Полевата лаборатория Санта Сузана (SSFL) са делокализирани, там е извършено почистване на околната среда за премахване на химикали, останали от минали операции, а в процеса е включен детектор за преливане на Ijinus, в който е интегрирана собствената патентована технология на компанията CapAir®. Повече за това как уредът участва в предприетите от НАСА екологични мерки, за Инженер.bg разказаха от доказаната търговска и инженерингова компания КМТ Сервиз, търговски партньор на производителя Ijinus у нас.

Полевата лаборатория Санта Сузана (SSFL) е разположена на хълмовете Сими, северозападно от Лос Анджелис, Калифорния, в югоизточния окръг Вентура. SSFL отваря врати през 1948 г. и се превръща в център за разработване и тестване на ракетни двигатели за отбранителни и изследователски цели. Лабораторията е разделена на четири „административни зони“, като зони I, III и IV и незастроените площи са собственост и се управляват от Boeing Company (Боинг), а зона II е собственост на правителството на САЩ и се администрира от НАСА. Министерството на енергетиката на САЩ (DOE) пък държи под наем земя в зона IV.

Днес НАСА, Боинг и Министерството на енергетиката са отговорни за почистването в района, а Калифорнийският отдел за контрол на токсичните вещества (DTSC) мониторира процеса.

„Една от дейностите на НАСА включва запис на наличието на вода в няколко от канавките около 300-акровата площ, за да бъде известно кога има или няма воден поток през различните периоди. За целта е необходим сензор, измерващ потока, който да е подходящ за външни условия и да не реагира на дъжд или роса, освен ако в канавката действително не протича вода. Освен това степента на устойчивост на корпуса трябва да бъде IP68, а уредът да поддържа безжична комуникация“, обясниха от КМТ Сервиз.

„В отговор на тези изисквания френският производител Ijinus предоставя своя нов тип сензор за поток с капацитивна технология и способност за самообучение в началото на своя полезен живот. Уредът „заучава“ характеристиките на околната среда като влажност, промени в температурата, материали в контакт с корпуса и др. По този начин детекторът се адаптира към конкретното приложение и това му позволява да докладва само съществени данни, пренебрегвайки дъжда или росата“, поясниха още от българската компания.

Благодарение на комплекта за безжично програмиране, сензорът може да бъде настроен на място чрез радио връзка, като данните се изтеглят по същия начин от вътрешния регистратор, който „запомня“ до 500 000 записа. Част от комплекта е включен и софтуерът за анализ на данни и експортиране на отчети Avelour. Също така е налична опция за свързване на сензора към HF/GPRS за дистанционно наблюдение.

Уредът намира приложение при:

  • Мониторинг на дъждовни води;
  • Експлоатация на комбинирани канализационни преливници;
  • Системи за предупреждение за наводнения;
  • Следене нивото на резервоари;
  • Мониторинг на нивото на всякакъв тип неагресивни течности.

„В детекторите от гамата CSCV3 е интегрирана технологията CapAir®, патент на Ijinus. Тя опростява инсталирането и значително намалява поддръжката в сравнение с традиционните технологии. CapAir® представлява капацитивно измерване с въздушен референт и осигурява много висока надеждност, ако се открие преливане на вода, дори при най-тежки условия. Капацитивното измерване е температурно компенсирано“, разясниха от КМТ Сервиз.

Детекторите за преливане от гамата CSCV3 могат да бъдат свързани с:

  • PLC, позволяващ стартиране или спиране на подемните помпи;
  • Автоматичен воден пробоотборник, който позволява да се контролира вземането на проби от отпадъчни води.
  • Разходомер;
  • Сензори за ниво LNU06V4;
  • Логер с Modbus от гамата LOG03V4, LOG04V4.

Източник на снимковия материал: КМТ Сервиз, Ijinus, SSFL

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

КМТ Сервиз ЕООД
www.kmtservice.bg