ДМ Арматурен: Северните емирства на ОАЕ оптимизират ВиК мрежите си с водомери с дистанционно отчитане на Kamstrup

20.07.2021 г.5 мин.

„Северните арабски емирства Аджман, Фуджейра, Ум Ал Куейн и Рас Ал Хайма са поредните локации в световен мащаб, които преминаха към интелигентно отчитане на водоснабдяването с помощта на доказаните решения на Kamstrup“, съобщиха за Инженер.bg от утвърденото българско търговско дружество ДМ Арматурен. Местният ютилити оператор FEWA е избрал водомерите FlowIQ® 2101 с дистанционно отчитане и комбинация от жично и безжично предаване на данните, за да отговори в максимална степен на съществуващите условия и нуждите на своите клиенти. Ето и подробности за проекта.

Федералният орган за електричество и вода (FEWA) е една от водещите компании за комунални услуги в Обединените арабски емирства. Тя обслужва над 350 000 абонати в Аджман, Фуджейра, Ум Ал Куейн и Рас Ал Хайма. През 2017 г. FEWA предприема важната стъпка да се премине към използване на интелигентни водомери, за да се намалят загубите на вода във водоснабдителната инфраструктура. „По-рано прилаганите механични измервателни уреди за проследяване на консумацията на вода бързо се износват, поради което често се налага да се сменят, а в допълнение дават и неточни показания. Ето защо FEWA решава да потърси решение, което не само ще реши проблема с точното проследяване на консумацията, но и ще помогне за оптимизиране на ежедневните им операции и ще доведе до спестяване на разходи в дългосрочен план“, разказаха от ДМ Арматурен.

След прецизен анализ от мениджмънта на ВиК оператора е взето решение да се инсталират ултразвуковия интелигентни водомери flowIQ® 2101 на Kamstrup. Поради различните условия на работа в отделните райони, изискванията и възможностите за отчитане на измервателните уреди не са идентични. Това е причината FEWA да избере комбинация от водомери с жично и безжично отчитане. Компанията инсталира Wired M-Bus система за отчитане на жичните измервателни уреди, а в зоните, където са предвидени Wireless M-Bus водомери, данните ще се събират чрез фиксирана мрежа.

FlowIQ® 2101 е ултразвуков водомер за битова употреба, който, за разлика от традиционните механични измервателни уреди, е статичен – без движещи се части, и защитен срещу проникване на вода. Това е и причината уредът да поддържа висока и постоянна точност през целия си експлоатационен живот, който е над 16 години. FlowIQ® 2101 има много висока прецизност на отчитане и оптимизиран поток с нисък старт, което гарантира, че и най-малкият разход се измерва точно.

„Интелигентните аларми от ултразвуковия водомер позволяват да се откриват течове или други нередности, като опити за подправяне на данни или обратни потоци, бързо и ефективно. Това ограничава загубата на вода, както и всякакви допълнителни щети и позволява на ВиК операторите да предоставят проактивно обслужване на абонатите си“, коментираха от фирма ДМ Арматурен, която е официален партньор на Kamstrup за България.

От FEWA очакват, че внедряването на интелигентни ултразвукови водомери с дистанционно отчитане ще доведе до получаване на точни данни за потреблението на вода, които ще помогнат да се подобри процеса на фактуриране. Но резултатите надхвърлят очакванията. Получаваните прецизни данни улесняват операциите и процесите по поддръжка на мрежата, като същевременно спестяват време на служителите от посещения на място. Освен това, новата система е в състояние да отчита цялата доставена вода, която по-рано е била загубена поради изтичане или не е била осчетоводена, което води до сериозни икономии на разходите.

Източник на снимковия материал: pixabay.com, Kamstrup, ДМ Арматурен

Тагове: Kamstrup, ВиК, водомери, ДМ Арматурен

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

ДМ Арматурен ЕООД
http://hawle.bg/