ДМ Арматурен: Как естонските ВиК дружества спестиха 10 милиона евро с водомери с дистанционно отчитане на Kamstrup?

11.11.2020 г.4 мин.

В Естония 21 ВиК дружества се обединяват, за да закупят и подменят водомерите по своите водоснабдителни мрежи, с което да намалят оперативните си разходи. В резултат са доставени и инсталирани 25 000 интелигентни водомери Kamstrup с дистанционно отчитане, благодарение на които се намаляват загубите на вода, отговаря се на законовите изисквания в страната и се спестяват близо 10 милиона евро. Защо, как и къде – за Инженер.bg разказаха от утвърдената българска търговска и инженерингова фирма ДМ Арматурен, официален партньор на Kamstrup у нас.

„В Естония водомерите подлежат на тестове за контрол на качеството на всеки две години. Досегашните механични измервателни уреди обаче не отговарят на необходимите стандарти и създават редица проблеми. Обикновено се оказва по-ефективно да се купуват нови водомери на всеки две години“, допълниха от ДМ Арматурен. След като е приет нов закон, изискващ водоснабдителните дружества да разполага с интелигентни измервателни уреди, 21 от тях се обединяват и обявяват обща тръжна процедура, очертавайки техническите изисквания за необходимите им уреди. В крайна сметка Kamstrup се оказва категоричен победител в търга.

„Сътрудничеството между естонските ВиК дружества и Kamstrup води до много ползи. В допълнение към финансовите спестявания, комуналните фирми получават водомери с висока производителност, които могат да се отчитат дистанционно и също така бързо и точно откриват течове по мрежата. По този начин авариите се откриват по-бързо, което намалява загубите на вода и пропуснатите приходи за операторите“, обясниха още от българската компания. Освен това модерните интелигентни водомери могат да измерват изключително ниски дебити, като така гарантират, че цялата доставена вода се измерва и може да бъде таксувана на потребителите, а точните познания за потреблението е една от най-важните стъпки в борбата със загубите на вода.

Още едно предимство е, че комуналните компании могат да разчитат на безупречна работа на оборудването за дълъг период от време, тъй като измервателните уреди запазват точността си през целия си експлоатационен живот, който е до 16 години.

Инсталирането на водомерите Kamstrup с дистанционно отчитане води и до допълнителни ползи, свързани с улесненото събиране на данни. „Голяма част от ВиК дружествата в Естония използват мобилното решение за четене READy, което позволява отчитане чрез смартфон, докато служител шофира или минава покрай измервателните уреди по мрежата. Този метод осигурява точни данни за потреблението от всеки водомер, избягва безпокойството на клиентите и драстично намалява времето, което персоналът отделя за тази дейност. Налице са и положителни отзиви от клиенти, които се радват на подобрената точност във фактурите си“, посочиха от ДМ Арматурен. В допълнение, някои от водоснабдителните оператори използват допълнителни програми, чрез които събират измервателните данни директно от офиса си, използвайки антени на ключови точки от мрежата, които предават измерванията на водомерите.

Източник на снимковия материал: Kamstrup, pixabay.com

Тагове: Kamstrup, ВиК, водомери, ДМ Арматурен

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

ДМ Арматурен ЕООД
http://hawle.bg/