ДМ Арматурен: Водомер flowIQ® 2200 и аналитичен софтуер на Kamstrup локализират добре „скрит“ теч в Бьоркоп, Дания

24.11.2021 г.5 мин.

Датският град Бьоркоп се радва на рекордно ниски загуби на вода по мрежата в периода 2018-2019 г., но внезапно това се променя, като количеството се увеличава двойно през 2020 г. Причината е намерена, благодарение на ултразвуковия водомер flowIQ® 2200 с интегрирано акустично откриване на течове и аналитичния софтуер Leak Detector на Kamstrup. Повече за проекта за Инженер.bg разказаха от утвърденото българско дружество ДМ Арматурен, което е и официален партньор на Kamstrup у нас.

„От 2014 г. до сега, ВиК дружеството в Бьоркоп, Дания, инвестира 3.6 млн. евро в оптимизация и реконструкция на своята водопроводна мрежа, в резултат на което всички тръбопроводи са от сиви PVC и PE тръби. Благодарение на тази стъпка е постигната рекордно ниска загуба на вода през 2018 г. и 2019 г. от съответно 1.6 и 1.71%. Затова и изненадата е голяма, когато загубата на вода се увеличава до 3.7% в края на 2020 г. – факт, който операторът не може да си обясни, тъй като няма видими следи от течове или спукване по мрежата“, поясниха от ДМ Арматурен.

С помощта на технологията на Kamstrup, внедрена в мрежата, ВиК дружеството открива нарастващи нива на шум в един от водомерите flowIQ® 2200. Устройството с интегрирано акустично откриване на течове и аналитичният софтуер Leak Detector показват възможно спукване в зона, която е била реновирана през 2018 г. С помощта на апаратурата е откритa 3-4-сантиметрова пукнатина в PE тръба на около 2 m от водомерната шахта. Загубата на вода възлиза на 1.3-1.5 m3/h или общо 6 000 – 6 500 m3, което обяснява почти цялото увеличение през изминалата година.

„Течът е открит на последното място, на което биха търсили операторите, така че би било почти невъзможно да се намери без функциите на водомера flowIQ® 2200 и специализирания софтуер на Kamstrup. Това, от своя страна, би довело до значителни загуби на ресурси“, обясниха още от българското дружество.

При разкопаването на тръбата са налице ясни признаци, че е била притисната, което е причинило пукнатината. Специалисти на Kamstrup също се присъединяват към операторите в съответната точка, за да прослушат спирателния кран и да потвърдят теча, след като нивата на шума на водомера показват наличието на проблем. „Фактът, че течът се оказва в PE тръба изненадва всички, тъй като шумът от теч е по-труден за откриване в пластмасова тръба, отколкото в метална например. Но аналитичният софтуер Leak Detector показа ясно развитие на нивата на шум във въпросната локация“, коментираха от българската компания.

Всъщност сътрудничеството между Бьоркоп и Kamstrup стартира още през 2014 г., когато старите водомери по мрежата са изцяло заменени с модела MULTICAL® 21. Днес обаче, ВиК дружеството се доверява само на flowIQ® 2200. „Целта на общината е да влага ресурси там, където те генерират най-голяма стойност. А новите измервателни уреди и софтуерът за течове на Kamstrup помагат да се използват нивата на шума, за да се предотвратяват сериозни аварии, да се подобри сигурността на доставките, да се намали рискът от бактериално замърсяване от течове или спуквания и не на последно място да се минимизират загубите на вода“, коментираха още от ДМ Арматурен.

Източник на снимковия материал: ДМ Арматурен, Kamstrup

Тагове: Kamstrup, ВиК, водомери, ДМ Арматурен

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

ДМ Арматурен ЕООД
http://hawle.bg/