Алмекс-БГ: Xylem достави байпасно и помпено оборудване за уникален ВиК проект между Ватикана и Рим

12.06.2024 г.5 мин.

През 2025 г. Католическата църква ще отбележи т.нар. юбилей, или „света година“, по време на който Ватиканът и Рим се готвят да посрещната над 35 милиона посетители. За целта в ход е мащабен проект, част от който включва изграждането на нова пешеходна зона, свързваща замъка Sant’Angelo с площадa „Свети Петър“. За да се извършат строителните работи обаче, е необходимо изместване на комуналната инфраструктура, включително канализационните колектори. Отпадъчните води се пренасочват чрез персонализирана байпасна връзка от Xylem и помпени решения на Flygt – също бранд на Xylem. Повече за историческия проект пред Инженер.bg разказаха от утвърденото българско дружество Алмекс-БГ, което предлага решенията на датския производител на пазара у нас.

Отбелязван на всеки 25 години, юбилеят на Католическата църква е повод милиони поклонници и туристи да се стекат във Ватикана и Рим, където традициите повеляват отварянето на светите двери в базиликата „Свети Петър” и архбазиликата на „Свети Йоан Латеран” (San Giovanni in Laterano), „Свети Павел извън стените” (San Paolo Fuori le Mura) и „Света Мария Маджоре” (Santa Maria Maggiore). За събитието през 2025 г. италианската столица очаква над 35 милиона посетители, което изисква, разбира се, солидна подготовка, която вече тече“, поясниха от Алмекс-БГ.

За по-добра връзка между центъра на Рим и Ватикана се предвижда разширяване на подлеза Lungotevere в Sassia – участъка на Лунготевере (б.ред. така се наричат алеите и булевардите по поречието на р. Тибър в рамките на Рим), който свързва площад Пиаца дела Ровере с Виа Сан Пио X. По този начин ще се позволи обособяването на нова пешеходна зона между замъка Castel Sant’Angelo с площад „Свети Петър“. Проектът на стойност 79 милиона евро се изпълнява от ANAS, Италианския национален орган за пътища и магистрали, отговорен за управлението, поддръжката и подобряването на пътната мрежа на Италия. Начинанието освен това е част от инвестиция от 1.8 милиарда евро, финансирана от Националния план за възстановяване и устойчивост на страната, за подкрепа на устойчив туризъм и градско възстановяване.

За да се реализира проектът, Xylem предоставя персонализиран хидравличен байпас, чрез който да се отклонят два основни канализационни колектора по трасето. Това е необходимо, за да може битовите отпадъчни води и дъждовните води да продължат да се отвеждат по време на подземните строителни работи. Същевременно дебитът, който трябва да се „премести“, възлиза на 10 m3/s, или еквивалент на напълването на плувен басейн с олимпийски размери за 4 min”, заявиха от българското дружество.

Решението на Xylem включва 9 електрически помпи Flygt 3501, 2 електрически помпи Flygt 3315, генератори, тръби и цифровата телеметрична система Aquaview, която позволява дистанционно управление.

Байпасът на канализацията е критичен компонент на много инвестиционни проекти за строителство или поддръжка. Временните байпасни системи прехвърлят водния поток, за да поддържат непрекъснато обслужване по време на работата, осигурявайки сигурност за жителите с минимални смущения. Канализационната помпа Flygt C 3501 от своя страна разполага с класическо триканално работно колело с отлична пропускателна способност и висока енергийна ефективност“, обясниха от Алмекс-БГ. „Моделът Flygt N 3315 е оборудван с патентованото N-работно колело, способно да поеме най-тежките приложения. Самопочистащата технология на тази помпа осигурява висока обща ефективност, намалява сметките за енергия и поддръжка и гарантира надеждност на услугите“, допълниха още от българското дружество.

Източник на снимковия материал: Алмекс-БГ, Xylem, canva.com

Тагове: Flygt, Xylem, Алмекс-БГ, ВиК, отпадъчни води, помпено оборудване, тръбопроводи

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Алмекс-БГ ООД
www.almex-bg.com