Аква Системи: Grundfos рециклира 80% от технологичните си води от фабриката в Берингбро със собствени технологии

11.09.2021 г.4 мин.

Датският лидер в помпеното оборудване Grundfos има фабрика в градчето Берингбро в скандинавската страна, което е с население от близо 8000 човека. Един от процесите в производството е т.нар. катафореза, който използва около 5000 m3 вода годишно, като до скоро, след предварително пречистване, тя е отвеждана в градската канализационна мрежа. Със специално създадената си програма за устойчивост компанията се опитва да намали потреблението си на вода с 50% до 2025 г. Ето защо е разработена система за повторното използване на тези водни количества, за която пред Инженер.bg разказаха от фирма Аква Системи – доказан дистрибутор на Grundfos за българския пазар.

В процеса на производство помпените компоненти се потапят последователно в поредица от химически или водни бани за повърхностна обработка и изплакване. Те преминават към баня, която покрива елементите със слой боя електростатично – процес, който се нарича катодно електроосаждане (CED) или катафореза, чиято цел е да предпазва артикулите от ръжда и да им придаде красив завършек. Оттам те се подават в сушилня с горещ въздух, след което се насочват обратно към фабриката. „Водните бани използват около 5000 m3 вода за изплакване на близо 8 милиона компонента годишно. Това е процесът във фабриката, който консумира най-много вода и оказва съществено въздействие върху околната среда. За сравнение, такова водно количество се използва от 100 датски домакинства годишно или казано по друг начин може да запълни два басейна с олимпийски размери“, поясниха от Аква Системи.

За да изпълни своите планове за устойчивост и да спести вода за общността, Grundfos реализира проект за изграждане на цялостна система за пречистване и рециклиране на отпадъчните технологични води.

Използваната вода за CED преминава през система с три филтрации, а след това през устройството за обратна осмоза на Grundfos BM. Накрая пречистената вода се връща в резервоарите за CED. Чрез тази инсталация фабриката рециклира 80% от технологичната вода, тъй като останалите 20% са или твърди вещества, или се използват за промиване на филтрите. „По този начин Grundfos изразява своето разбиране, че всеки продукт трябва да допринесе за пестене на ресурси“, коментираха от българското търговско дружество.

Проектът е част от по-голямата картина за решаване на съвременните предизвикателства, свързани с екологията, които изискват да се действа по различен начин с ресурси като водата. „Ние, както и Grundfos, не виждаме преработената технологично вода като отпадъчна, а като ресурс, който може да се използва повторно, когато се третира подходящо“, обобщиха от Аква Системи.

Източник на снимковия материал: Аква Системи, Grundfos

Тагове: Grundfos, Аква Системи, ВиК, водообработка, пречистване, производство

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Аква Системи ЕООД
http://akva.bg/