Аква Системи: Плаващи жилища в Копенхаген осигуряват дом за студенти с канализационни помпени станции Grundfos Multilift

22.11.2021 г.4 мин.

Urban Rigger е иновативен подход, реализиран в пристанището на Копенхаген, Дания, който посреща нарастващите нужди от студентски жилища в големите градове. Обектът се състои от девет модернизирани корабни контейнера, подредени върху бетонна основа с общо тегло 600 t, образуващи 12 апартамента, всеки от които е оборудван с кухня, баня и прозорци от пода до тавана. Под морското равнище е създадено просторно мазе с обща част, перални и индивидуални шкафчета за всеки апартамент. Как обаче е решен въпросът с отвеждането на отпадъчните води от нестандартните жилища, за Инженер.bg разказаха от утвърденото българско търговско дружество Аква Системи.

„Изграждането на плаващото микрообщество е огромно предизвикателство, тъй като обектът е отделен от обществените ВиК мрежи. Основният проблем включва отвеждане на отпадъчните води, които заради ниското ниво се налага да бъдат изпомпени с няколко метра, за да се заустят в канализационната система“, посочиха от Аква Системи.

Устойчивостта е неизменна фокусна точка за Urban Rigger. Плаващите домове разполагат с конструкция и инсталации, които са енергийно ефективни и изградени така, че да издържат дълъг период от време. Освен слънчеви клетки на покрива и система за извличане на енергия от морето и превръщането ѝ в отоплителна енергия, комплексът е оборудван с подемни станции Grundfos Multilift MDG за управление на отпадъчните води. „Първоначално сервизните специалисти често проверяват помпените системи, но съвсем скоро става ясно, че това е ненужно, тъй като те работят напълно безпроблемно“, обясниха от българската компания, която е и официален дистрибутор на Grundfos за българския пазар.

Канализационните помпени станции от серията Multilift на Grundfos са съставени от събирателен резервоар и 1 или 2 помпи. Системата е херметична, фабрично окомплектована и е предназначена за подов монтаж.

Всички модели помпени станции на марката в портфолиото на Аква Системи можете да видите ТУК

Освен подемните станции за канализационни води, на борда на Urban Rigger работят още две циркулационни помпи Grundfos ALPHA2 за водоснабдяване и няколко помпи Grundfos UNILIFT KP250 като важна част от системата за сигурност. Потопяемите дренажни помпи KP250 са поставени във всеки ъгъл на мазето в случай на преливане.

„С характерния зелен цвят на старите датски риболовни лодки, Urban Rigger е истинска атракция. Комплексът до такава степен привлича вниманието от минувачите, че жителите трябва да заключат пътеката към тях, за да си гарантират, че могат да учат и почиват без да ги прекъсват любопитни непознати. Плановете на градската управа на Копенхаген включват добавяне на още плаващи жилища към съществуващите. А освен това още няколко европейски града са проявили интерес към иновативните студентски домове“, разказаха още от Аква Системи.

Източник на снимковия материал: Аква Системи, Grundfos

Тагове: Grundfos, Аква Системи, ВиК, помпено оборудване

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Аква Системи ЕООД
http://akva.bg/