Аквастарт: Помпа Zenit решава проблемите със запушване в една от най-големите пречиствателни станции за отпадъчни води в Дубай

11.10.2021 г.3 мин.

Пречиствателната станция Al Awir е един от основните центрове за пречистване на отпадъчните води в Дубай, а през последните години тя бе разширена значително на няколко етапа. В обновеното оборудване място намира и канализационна помпа на Zenit от серия Uniqa, която решава проблемите със запушването при изпомпване на едри отпадъци в пречиствателната станция. Повече за проекта за Инженер.bg разказаха от утвърдената българска търговска и инженерингова компания Аквастарт, специализирана в помпените решения и партньор на италианския производител Zenit.

През първата си фаза на изграждане, ПСОВ Al Awir е проектирана с дневен капацитет от 260 000 m³, но до декември 2007 г. тя поема почти 500 000 m³. Ето защо по време на втората фаза са добавени 65 000 m³ капацитет, а през третата – допълнителни 80 000 m³ за денонощие.

Обектът обхваща площ от 670 хектара и днес има капацитет за преработка от 400 000 m³ отпадъчни води на ден. През 2011 г. тази пречиствателна станция бе избрана за проект на годината в областта на повторното използване на води, като част от годишните награди за качество на MEED*“, посочиха от Аквастарт.

Като всяко подобно съоръжение, и тук се налага изпомпването на канализационни води, съдържащи твърди частици и по-едри отпадъци, което предизвиква чести запушвания на помпените системи.

Анализирайки конкретното приложение и специфичния характер на течността, която ще се третира, техническият екип на Zenit, в сътрудничество с местния си партньор Bin Moosa & Daly, предложи използването на помпа ZUG OC100H 7.5/4AW 260, серия Uniqa, която се отличава с висока ефективност, благодарение на двигателя с клас IE3 и отворената канална хидравлика с работно колело Ø260 mm“, разказаха от българското дружество.

След предварителен тест на място клиентът дава „зелена светлина“ за доставката на машината, която да замени съществуващата помпа. От инсталирането си до сега помпата работи гладко и безпроблемно, без блокировки или запушвания. Ефикасността на работното колело с отворен канал, заедно с ефективността на двигателите на помпата Uniqa, позволиха на клиента не само да улесни поддръжката, но и да оптимизира консумацията на енергия, което води до значително намаляване на експлоатационните разходи.

*MEED е инструмент за бизнес проучване в Близкия Изток и Северна Африка, предоставящ анализ и коментари за пазарите в региона, компаниите, хората и данните за регионалния пазар на проекти.

Източник на снимковия материал: Аквастарт, Zenit, unsplash.com

Тагове: Аквастарт, ВиК, отпадъчни води, пречистване

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Аквастарт ООД
www.aquastart.bg