Аквастарт: Градината на Шато дю Кло Лусе във Франция пази гения на Леонардо с помощта на напоителна бустер система Lowara

24.11.2020 г.3 мин.

Шато дю Кло Лусе (Chateau du Clos Lucé) е имение в Амбуаз, Франция, в което Леонардо Да Винчи изживява своите последни години. Архитектурният шедьовър днес е превърнат в музей, а богатата градина наоколо е създадена на базата на ботанически проучвания, проекти и рисунки на гения. Как се напоява тя, за да съхрани ценния културен отпечатък, за Инженер.bg разказаха от водещата българска инженерингова и търговска фирма Аквастарт, профилирана в предлагането на помпено оборудване.

Леонардо да Винчи е един от първите изобретатели в експерименталните науки. Наблюдавайки природата, той намира отговори на своите въпроси в нея. И градината около Шато дю Кло Лусе ни предава именно това наследство можете да се потопите в богато разнообразие от растения, ефекти на мъгла, движение на вода изобщо всичко, което е занимавало будната му мисъл. Докато вървите, ще срещнете не само изследователя, но и инженера, мечтателя, художника и архитекта Леонардо. Там са позиционирани много от изобретенията му в реален размер, включително 20-метров двоен мост.

През 1516 г. крал Франциск I и майка му Луиза Савойска канят Леонардо да Винчи в Амбоаз и го настаняват в Шато дю Кло Лусе. Там той прекарва последните три години от живота си и работи по няколко проекта за краля, заобиколен от своите ученици. В шатото той посреща знатни гости като кардинала на Арагон, държавници, италиански посланици и колеги художници, живеещи и работещи в двора на краля.

Днес, в къщата-музей, достъпни за посещение са ателиетата и работилниците на Леонардо, в които приживе той работи по поръчения на френския крал. Сред тях са идеалният град Роморантин, предназначен да стане столица на кралството, двойното спирално стълбище на замъка Шамбор, мрежа от шлюзове и канали, свързващи Вал де Лоара с Лион, за по-бърз достъп до Италия, отводняването на Солонските блата и мн.др.

„За поддръжката на това изобилие се изисква надеждно, но и дискретно оборудване. Ето защо за напояване на градината е избрана именното бустер системата на Lowara GHV 30. Тя съчетава честотния преобразувател Hydrovar®, както и три многостъпални вертикални помпи SV. И смело можем да кажем, че сама по себе си тя е шедьовър на съвременното помпено оборудване“, заявиха в заключение от Аквастарт.

Източник на снимковия материал: vinci-closluce.com, Аквастарт

Тагове: Lowara, Xylem, Аквастарт, ВиК, помпено оборудване

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Аквастарт ООД
www.aquastart.bg