Аквастарт: Най-голямата библиотека в Европа се отводнява с канализационни помпени станции Zenit

30.12.2020 г.3 мин.

Един милион книги в архива на книгохранилището и 3000 посетители такъв е капацитетът на най-голямата библиотека в Европа тази в Бирмингам, Великобритания. Културната институция е 10-ата най-посещавана туристическа атракция в Обединеното кралство. А днес експертите от българската компания Аквастарт, специализирана в доставката, инсталацията и поддръжката на помпено оборудване, разказват пред читателите на Инженер.bg повече подробности за уникалната сграда.

Библиотеката е разположена на 10 етажа с обща площ 31 000 m2, а общата ѝ височина е 60 m. Сградата е официално открита през септември 2013 г., като инвестицията в изграждането ѝ е близо 189 милиона паунда. За климатизацията на библиотеката се използва геотермална система, която оптимизира потреблението на електроенергия“, допълниха от Аквастарт.

Но сега ще обърнем внимание и на канализационната система като не по-малко ключов елемент от функционирането на една обществена сграда с подобни мащаби. За да се препомпят отпадъчните води от сградата, са внедрени канализационни помпени станции Zenit, чийто партньор за българския пазар е фирма Аквастарт. За нуждите на престижната институция са използвани предварително окомплектованите решения от серията BoxPRO, предназначени за големи обществени и жилищни сгради в райони, в които гравитационният дренаж е невъзможен. Изработени са от полиетилен и техните гладки вътрешни стени осигуряват оптимална работа и не позволяват образуването на наслагвания и лоши миризми.

Помпените станции BoxPRO могат да разполагат с няколко потопяеми помпи с вихрови, канални или режещи работни колела. Помпите се инсталират с помощта на дънен съединител без да е необходимо източване на резервоара.

В библиотеката в Бирмингам са монтирани моделите BoxPRO S, V и J.

Под златната ротонда, която увенчава сградата на библиотеката, е разположена мемориалната сграда на Уилям Шекспир. Тя е проектирана през 1882 г. от Джон Хенри Чембърлейн за първата в Обединеното кралство централна библиотека. Когато старата сграда е разрушена през 1974 г. стаята на Чембърлейн е демонтирана, а днес отново е поместена на последния етаж на библиотеката. В нея се помещават едни от най-важните литературни колекции на Шекспир, сред които сборникът „Първо фолио“, оценяван на 10 милиона британски лири.

Източник на снимковия материал: Zenit, https://hirespace.com

Тагове: Zenit, Аквастарт, ВиК, отпадъчни води, помпено оборудване

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Аквастарт ООД
www.aquastart.bg