Рубриката „Ако (не) бях инженер“: „Благодарим Ви, колеги инженери, за активността, откровеността и усмивките"

08.07.2020 г.6 мин.


Ние от Инженер.bg вярваме, че представяйки най-актуалните технически иновации и най-новите тенденции в индустрията и строителството, съдействаме колегите ни инженери да са по-конкурентоспособни, а бизнес средата у нас – по-успешна и по-устойчива. Но зад всяка технология, зад всеки проект и всеки произведен детайл стоят хора  истински, отдадени, мислещи, работещи, творящи личности. А доказателство за това е всяко едно интервю от една от най-успешните ни и четени рубрики  „Ако (не) бях инженер“.


Ще бъдем честни с Вас  не очаквахме да се забавляваме толкова с отговорите на участниците в „Ако (не) бях инженер“, нито да бъдем толкова впечатлени от тяхната отдаденост към професията, нито да ги почувстваме толкова близки заради искрените им думи. Но за нас е чест и удоволствие да представим водещите инженери на България в подобна светлина, защото бихме искали да живеем в свят, в който личността е водеща. А ние харесваме индивидуализма, горещите души и острите умове. А че инженерите носят именно тези качества, можете да се убедите в следващите редове.


Трима инженери от фирма Телетек Електроникс взеха участие до момента в нашата рубрика и няма как да не забележим общото помежду им  Цветомир Цветанов, Веселин Кирилов и Стефчо Чорбаджиев мечтаят да създадат супер иновативен продукт, който да е в полза на хората и да помага за тяхната безопасност. Но колко са различни само детските им мечти  лекар, космонавт, учител…


 

Инж. Боян Кусаров от Данфосс пък се чувства „роден под щастлива звезда“ заради разбирането, което получава от семейството си по отношение на професионалните му ангажименти. А ние истински му завидяхме за детската мечта  да обикаля света с Iron Maiden като част от техническия им екип.


Срещнахме се и с инж. Христо Гилищаров от ФАНУК България, според който комбинацията от инженерни познания, интуиция и малко лудост дава онази езотерична наслада, че си постигнал техническо съвършенство. Признаваме си, не сме срещали по-блестящо обяснение на инженерната работа!


Инж. Станимира Димитрова от Ховал се оказа нереализиран археолог, но колко само е спечелил инженерният свят за сметка на историята! Завиждайте, археолози!


„Ако не бях инженер, щях да бъда… безработен. Никога не съм си представял да работя друго“, категоричен бе инж. Димитър Бибев от БулЕлектрик Груп.Запознахме Ви и с една истинска ренесансова личност. Инж. Здравка Атанасова от Адара Инженеринг влага ум, въображение и характер в работата си, иска да научи още 3 – 4 езика и да ходи на танци – изобщо следва своя амбициозен план за следващите 50 години.


Инж. Десислава Георгиева от фирма Стам Лтд е вече проектант със сериозен опит, майка на две деца, която практикува йога,непрекъснато търси нова и нова творческа енергия и която смело заяви: „Ако не бях инженер, щях да бъда...инженер“.


Един тийнейджър-бунтар всъщност може да се окаже изключително мъдър, като вземе решението да стане инженер. Доказателството е инж. Цветелина Чобанова от Юроком 2000. А ние ѝ желаем да запази непокорния си дух.


 

С инж. Борислав Немски от Айгер Инженеринг открихме общото между инженерите и готвачите  „и двамата правят нещо неповторимо, на което хората се радват“.

 

И така стигаме до човека, станал инженер „без много драми“, който днес намира професията си за „най-добрата“. Инж. Александър Георгиев от Мегер България иска властта да помага на хората да постигат непостижими цели.


Когато си художник по душа, всеки бял лист хартия е нова възможност да реализираш идеите си. А ако прибавиш и техническите знания на инженерната професия, възможностите се превръщат в необятна вселена. Именно такава съдба „сполетява“ инж. Стоян Атанасов от Райхле и Де-Масари България Пръдакшън


Поставихме „черешката на тортата“ с нашия главен редактор и съиздател на Инженер.bg  инж. Амелия Димитрова, която застана от другата страна на микрофона по повод 24 май. Припомняме Ви отново нейната мечта: да създаде школа от технически журналисти на свръхевропейско ниво.


Ако сте развълнувани колкото нас и искате Вие или Ваш колега да се включи в рубриката „Ако (не) бях инженер“, пишете ни на: editors@balkanengineer.com.


Очакваме ви, за да продължим да създаваме заедно парченце след парченце мозайката на нашия образ като инженери!

 

Източник на снимковия материал: Инженер.bg, pixabay.com