HTI България: Резервоарите за вода Tubus на Pureco осигуряват екологична и устойчива защита от пожар в базата на Nestlé в Унгария

22.05.2023 г.4 мин.

След като обяви намеренията си да инвестира 50 милиарда евро в развитието на продуктовата си гама, през 2022 г. Nestlé Унгария стартира мащабен проект, отнасящ се не само до производствения капацитет на предприятието, но и до прилежащата му инфраструктура в унгарския град Бюк (Bük). В резултат на инвестиционните дейности бе реновирана и водоснабдителната система за противопожарни нужди.  Избраното решение е екологично и устойчиво като дъждовната вода се събира и съхранява за функционирането на противопожарната инсталация. За целта са използвани гофрирани стоманени резервоари на Pureco, а повече за това нестандартно приложение пред Инженер.bg разказаха от HTI България, търговски партньор на унгарската компания Pureco у нас.

„Проектът на Bük Nestlé включва редизайн на пътищата и паркинга в производствената база. Под павираните настилки са монтирани общо шест резервоара за вода от поцинкована стомана на Pureco, представляващи безопасно и устойчиво решение за противопожарното водоснабдяване в района. Всеки от тях е с диаметър 2.4 m и дължина 13 m. Те заедно осигуряват на системата общ капацитет от 360 000 l.

Гофрираните стоманени резервоари запазват структурна стабилност благодарение на положителното взаимодействие между почвата и стоманата. Гъвкавата стоманена конструкция пренася натоварването върху околния насип, което поставя значим акцент върху пълнежния материал и уплътняването по време на строителството“, обясниха от българското дружество.

Резервоарите Tubus на Pureco от спираловидна, гофрирана, горещо поцинкована стомана, са с диаметър от 800 до 2900 mm. Те представляват иновативно решение за съхранение на дъждовни води. Предвид начина им на транспортиране, те са с дължина от 3 до 13 m, а отделните тръбни секции могат да бъдат свързани помежду си с помощта на ремъци. Задържането на водата в тръбите се осигурява от гумен уплътнителен пръстен. Резервоарът за съхранение се оформя чрез затваряне на краищата на тръбите с дънна плоча. С лесни довършителни работи могат да бъдат оформени шахти, ревизионни отвори, входове и изходи, както и сепаратори за течности.

„Благодарение на различните механизми за съхранение – последователно или паралелно, е възможно да бъде постигнат възможно най-ефективен капацитет за съхранение в наличното пространство. При условие, че има подходящо допълнително покритие, резервоарът за пожарна вода може да се използва и като такъв за сива отпадъчна вода“, допълниха от HTI България.

Предимства на стоманените резервоари Pureco:

  • Лесни за транспорт и преместване;
  • Приспособими – за задържане и за съхранение на води;
  • Висока стабилност при полагане;
  • Ефективен капацитет за съхранение;
  • Подходящи за количествено и качествено пречистване на дъждовни води.

Резервоарите от гамата Tubus обикновено се използват в проекти за управление и качество на водите. Неконтролирани наводнения, дестабилизиране на речните корита и ерозия могат да възникнат на местно ниво в резултат на човешка дейност например. „Последиците от тези явления е възможно да бъдат избегнати чрез избор на подходяща и ефективна система за управление на дъждовни води, а гофрираните стоманени конструкции са ефективно решение за количественото и качествено пречистване на дъждовни води”, допълниха още специалистите от българското дружество.

Източник на снимковия материал: HTI България, Pureco

Тагове: HTI Group, ВиК, Ейч Ти Ай България

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Ейч Ти Ай България ЕООД
www.hti-bulgaria.com