КМТ Сервиз: Решенията на Vivax Metrotech за локализиране на подземна инфраструктура улесняват поддръжката на ВиК системите

24.10.2023 г.6 мин.

Съвременният потребител възприема непрекъснато течащата вода от крана на чешмата за даденост и едва когато тя липсва, се замисля къде би могъл да е проблемът. Прекъсването на водоснабдяването е възможно да се дължи на различни причини, но сред най-честите е авария на довеждащия водопровод. Тя от своя страна би могла да е вследствие от амортизирала тръбна система, спукване, причинено от околните земни пластове или настилка, или пък не добро полагане на тръбата още при изграждането на системата. Разнообразието от тръбни системи и условията, в които те работят, налага нуждата от използването на различни методи за тяхното локализиране. Повече за портфолиото от решения за локализиране на подземна инфраструктура на утвърдения производител Vivax Metrotech пред Инженер.bg разказаха от фирма КМТ Сервиз – официален партньор на компанията за българския пазар.

Гамата от локатори на Vivax-Metrotech позволява на операторите да изберат подходяща честота на работа за съответната локация, както и да използват постоянно висока честота на устройството, за да улеснят дадена задача. Освен това оборудването дава възможност за непрекъснато проследяване на дълбочината или течението, а също и на дебелината на покритието по време на процеса“, поясниха от КМТ Сервиз.

Ето и устройствата, съставящи гамата локатори на Vivax-Metrotech:

Метални детектори

Особено в градска среда много от важните ВиК активи са подземни, а след полагане на повторна настилка или обилен снеговалеж, те са трудни за откриване. В това число попадат и граничните маркери. Много от тези компоненти обаче се изработват от магнитни или железни материали, което позволява да бъдат открити с металния детектор VM-880. А тъй като той открива само метални материали, не съществува риск да се „заблуди“ от алуминиеви кутии, капачки от бутилки и т.н.“, обясниха от българското дружество.

Опростеният аудио и визуален потребителски интерфейс на детектора свежда до минимум нуждата от обучение на операторите, като същевременно чрез най-новите технологии се осигурява максимална чувствителност и обхват на дълбочина. Теглото на уреда също е оптимизирано – само 0.7 kg, но без компромис със здравината му. Потопяемата антенна тръба от въглеродни влакна е едновременно лека и осигурява максимална защита на чувствителните сензори. VM-880 има ключови характеристики като полярност на полето, предупреждение 50/60 Hz, непрекъснато ниво на батерията, индикатори за сила на сигнала и контрол на чувствителността с едно докосване.

Приемник vLoc3-Pro

Локаторът vLoc3-Pro разполага с иновативни инструменти за локализиране на подземни комуникации, като гарантира предотвратяване на щети и същевременно събира информация за подробен анализ. Оборудван е с два комплекта екранирани 3D антени, чрез които изкривяването на сигнала се открива лесно и се визуализира върху ярък пълноцветен дисплей.

vLoc3 дава възможност за напълно автоматично локализиране, напречна графика, показваща както пикова, така и нулева стойност едновременно. Опциите на приемника включват Bluetooth модул, използваем с външни GPS устройства, и EMS за локализиране на заровени маркери“, допълниха от КМТ Сервиз.

Локатори VM 500

Серията VM 500 обхваща локатори с общо предназначение, които откриват заровени инсталации в различни ситуации. С честота за локализиране на пасивно захранване 50/60 Hz и три активни честоти, локаторите откриват наличието на активни захранващи кабели и проследяват къси разстояния.

VM-585 – локатор и метален детектор

VM-585 представлява комбинация от популярния помощен локатор VM-550 с допълнителното предимство на вградения детектор за черни метали. Това го прави подходящ за локализиране на къси разстояния и за откриване на заровени предмети от черни метали, например капаци на клапанни кутии, заровени резервоари и капаци на шахти. Уредът работи надеждно дори през асфалт, почва, трева или сняг.

Локатор VM-810

Уредът VM-810 със своите 83.1 kHz е оптимално решение за водоснабдителни и газови инсталации, които обикновено се отличават с по-големи диаметри на тръбите, камбановидни елементи и уплътнения. Честотата на локатора го прави подходяща и за локализиране на незаземени кабели с малки диаметри“, заявиха от КМТ Сервиз.

Уредът притежава функция, която му позволява да открие коя антена получава най-силен сигнал и следователно да посочи в коя посока трябва да се движи операторът.

Инструмент за откриване на комунална инфраструктура vScan

Това е решение, проектирано да превърне откриването на вкопани комунални мрежи в лесен и рентабилен процес. „Не е необходимо операторът да е експерт по електроника, за да извлече максимума от функциите на vScan. Основните характеристики и оперативните контроли са в съответствие с индустриалните стандарти, така че е необходимо минимално обучение за работа с инструмента. Заедно с двучестотния предавател, регистрирането на данни, опционалния детектор за капак на метални шахти, GPS и Bluetooth, vScan се предлага в различни модели, за да отговори на всички приложения“, допълниха още от българската компания.

Комплектите локатори vScan се доставят с просторна платнена чанта, която събира приемника, предавателя, проводниците и всички допълнителни аксесоари.

Източник на снимковия материал: КМТ Сервиз, Vivax Metrotech

Тагове: ВиК, КМТ Сервиз, сензори, тръбопроводи

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

КМТ Сервиз ЕООД
www.kmtservice.bg