Инж. Тенев, управител на Вентех: Не съществува общовалидно решение за пречистване на питейни води

31.01.2020 г.4 мин.

Въпреки че методи за пречистване на водата са открити и прилагани още в древногръцките и индийските писмени източници от около 2000 години Пр.Хр., днес чистата питейна вода продължава да е проблем, който крие сериозна заплаха за голяма част от световното население. Ето защо ние, от Инженер.bg, потърсихме коментар от инж. Венелин Тенев, управител на фирма Вентех и специалист в областта на пречистването и дезинфекцията на водите. Какво разказа той, вижте в следващите редове.


Статистиката сочи, че 1 от всеки 9 човека, или общо около 783 милиона в световен мащаб, нямат достъп до чиста и безопасна питейна вода. В развиващите се страни например, където този проблем е най-сериозен, 80% от заболяванията са свързани с недобри санитарни условия и вода с лошо качество. Заради диария, причинена от същите фактори, на ден загиват около 2300 човека. „Ако обърнем поглед към това, което е най-скъпо за повечето от нас – децата, цифрите говорят следното: Почти 1 от всеки 5 смъртни случая на деца под 5-годишна възраст в света се дължи на заболявания, свързани с водата. В развиващия се свят повече от половината от началните училища не разполагат с достъп до вода и санитарни съоръжения“, посочи инж. Тенев.


За щастие по-развитите страни се стремят да осигурят не само достатъчно чиста, но и безопасна, полезна и приятна за сетивата вода на своето население. „Пречистването на водата обхваща всички процеси, чрез които тя се очиства, избистря, омекотява или обезмирисява. И най-важното – отстраняват се патогенните микроорганизми“, обясни г-н Тенев.Някои от най-често срещаните замърсители, които трябва да се отстранят, включват: арсен, мед, желязо, олово, нитрат, манган и др.


За да получим годна за пиене вода е необходимо прилагането на комплекс от действия, който включва физични, химични и биологични методи. Най-общо процесите, които протичат в една пречиствателна станция за питейни води, са:

 - Флокулация и коагулация;

 - Утаяване;

 - Филтрация;

 - Дезинфекция.


„Няма общовалидно решение за пречистване на водата, особено ако тя се получава от различни източници. Ако трябва да се обработват повърхностни води – от езера, реки, язовири и др. например, то те са изложени по-пряко на отток и на атмосферните влияния и са по-лесно замърсяеми и ще имат нужда от по-сериозно пречистване. Подземните водоизточници от своя страна изискват по-минимална обработка, тъй като първо – не се изложени на атмосферни влияния, и второ – водата преминава през естествения процес на утаяване и пречистване през почвата“, коментира още г-н Тенев.


Повече информация за Вентех ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!


Източник на снимковия материал: Инженер.bg, pixabay.com

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Вентех ЕООД
http://www.ventech.bg/