Вентех: Как влияе температурата върху контрола на микробиологичната среда във водоразпределителните системи?

05.02.2021 г.3 мин.

Ефективният контрол на микробиологичната среда във водоразпределителните системи е един от най-значимите фактори за осигуряване на безопасно водоснабдяване. В днешния материал ще разгледаме влиянието на температурата във водопроводните мрежи върху този процес, а за целта ни помогнаха специалистите от утвърденото българско дружество Вентех, специализирано в предлагането на оборудване за третиране на води. Ето какво споделиха те пред Инженер.bg.

„Повишената температура създава благоприятни условия за развитието на микроорганизми, в резултат на което те се размножават лесно и бързо и стават причина за опасни замърсявания на питейните води. Европа е облагодетелствана в това отношение, тъй като тръбопроводите обикновено са положени достатъчно дълбоко под земята, така че се получава естествен охлаждащ ефект. Спазвайки стандартите, базирани на температурата, ВиК операторите могат да използват значително по-малко хлор“, обясниха от Вентех.

Добрият мониторинг на температурата позволява подходяща реакция при потенциални проблеми. Например, когато температурата се повиши над определено ниво, операторите могат да извършат допълнителни тестове, за да определят потенциала за замърсяване, а след това да отправят препоръки за коригиране на хлорирането или промиване на мрежата, за да се предотврати растежа на бактерии.

Много от проблемите с качеството на питейната вода могат да бъдат породени от микроорганизми, растящи като биофилм във водоразпределителната система. Тези биофилми в тръбите предизвикат промяна на вкуса и миризмата, както и остатъчното разграждане на хлора, корозия и др. Нарушения в микробиологичната среда се причинява и от сезонните промени на атмосферните условия, особено в региони с ясно изразена сезонност. По-ниските температури през зимните месеци възпрепятстват растежа на бактериите, но тези организми могат да процъфтяват през пролетта и лятото.

„Съвременните усъвършенствани технологии за измерване на дебита, които включват сензори за температура, се явяват ефективен метод за мониторинг на температурата, без да е необходимо да се купуват и инсталират допълнителни инструменти“, коментираха от Вентех.

Източник на снимковия материал: pixabay.com

Тагове: Вентех, ВиК, водообработка, контролно-измервателна апаратура, мониторинг, сензори

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Вентех ЕООД
http://www.ventech.bg/