Алмекс-БГ: Последно поколение помпа Flygt на Xylem помага за устойчивостта на комуналните услуги в община в Нидерландия

11.09.2020 г.3 мин.

Харденберг е община в източната част на Нидерландия, за която устойчивото развитие и грижата за гражданите са неразривно свързани приоритети. Общинските управници търсят нови решения, които допринасят за постигане на по-висока ефективност, по-ниски разходи и доволни жители. По тази причина започва и съвместната им работа с Xylem, чиято обща цел е да бъдат модернизирани помпените станции. А какви проблеми възникват с една от тях и как са решени, за Инженер.bg разказаха от доказаното българско дружество Алмекс-БГ.

„Помпената станция за отпадъчни води „de Aak“ в Харденберг е доста стара. През 2011 г. помпата е модернизирана с контролер Xylem SmartRun, което позволява да се постигне икономия на енергия с около 15-20 %. Тогава обаче започват да постъпват оплаквания от местните жители заради вибрациите и резонанса в резултат от пускането на тежките електродвигатели при всеки цикъл на изпомпване“, разясниха от Алмекс-БГ.

Първоначално проблемът с вибрациите е частично разрешен чрез промяна на някои настройки в контролера. В крайна сметка обаче помпата показва значително износване поради годините интензивна работа. „Време е за нова помпа и общината избира версия с мощност 13.5 kW от последното поколение помпи Flygt, със самопочистваща се N-хидравлика“, допълниха от българската компания, което е и основен партньор на производителя у нас.

При стартиране на монтажните дейности се оказва, че тръбопроводите в помпената станция „de Aak“ са с различен размер от възможния за присъединяване към новата помпа. Подмяната им би довела до значителна структурна модификация на бетонните основи. Инженерите на Xylem решават да разгледат алтернативни възможности и в крайна сметка предлагат специален адаптер за свързване на помпата, който позволява тя да се монтира към съществуващите тръбопроводи и да се запазят както бетонните основи, така и съществуващата опорна конструкция на помпата.

„Описаното решение не само спестява време и пари, но и осигурява минимално неудобство за жителите. А в контекста на устойчивото развитие по този начин се намалява и използването на строителни материали“, коментираха в заключение от Алмекс-БГ.

Източник на снимковия материал: Xylem, Амекс-БГ

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Алмекс-БГ ООД
http://www.almex-bg.com/