APS България: Хиляди метри стъклопластови тръби Subor изграждат водоснабдителната система на Букурещ

07.04.2021 г.4 мин.

APS (Ей Пи Ес) България е търговското представителство у нас на румънския производител и доставчик на тръбопроводи, фитинги и аксесоари за ВиК инфраструктура Amiantit Pipe Systems S.R.L. (APS). Именно в северната ни съседка компанията изпълнява редица успешни проекти в районите Клуж, Алба, Тимиш, Брашов и други, обхващайки територията на цялата страна. А днес ще Ви разкажем за един от проектите в Букурещ. Ето какво споделиха за него от APS България пред Инженер.bg.

„През 2020 г. в столицата на Румъния е изпълнен проект за водоснабдяване с питейна вода, при който са положени 4207 m стъклопластови (GRP) тръби“, посочиха от компанията, която е част от структурата на водещия турски производител на стъклопластови тръби Subor. Тръбопроводите са с диаметри от DN400 до DN600, налягане 10 bar и SN10000 N/m2, като дължината им е по 12 m.

„Когато Subor започва да развива своята дейност във ВиК сектора, алтернативи бяха само бетонните, азбестовите, керамични, стоманените, чугунените и тръбите от сферографитен чугун. Нито един от тези материали не се доближава обаче до очакванията на инженерите в компанията от гледна точка на постиганите механични и физични свойствa. Това доведе до проектирането на изцяло нова тръбна система, която използва стъклени влакна и е със структура от т.нар. тип сандвич“, поясниха още от българското дружество. Резултатът е производството на по-леки, по-дълги и много по-издръжливи на корозия тръби.

Днес методът на непрекъснатата нишка осигурява на тръбите Subor гъвкавост и устойчивост както на вътрешно, така и на външно налягане. Над 6 милиона метра такива тръби са инсталирани в Европа, Азия, Близкия и Далечния Изток, Латинска Америка или Австралия, като тези мрежи  издържат повече, имат нужда от по-малка поддръжка, понасят много по-добре сеизмичните натоварвания и отговарят на съвременните нужди за пренос на течности, сигурност и без загуби.

4 супер любопитни факта за Румъния:

Румънският парламент (Букурещ) е втората по големина административна сграда в света. Първото място държи Пентагона.

Първият в Европа град с електрическо улично осветление е Тимишоара. Пак в него за първи път са въведени трамваите с коне.

Замъкът Пелеш е първият европейски замък, изцяло осветен с електричество, а системата му за централно отопление (1888 г.) се използва и днес.

Най-високата скална скулптура в Европа е статуята на дакийския цар Децебал, издълбана в брега на Дунав. Височината ѝ е 40 m, като по нея са работили 12 скулптура в продължение на 10 години.

Източник на снимковия материал: APS България, Subor, pixabay.com

Тагове: Subor, Ей Пи Ес България, тръбопроводи

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Ей Пи Ес България / APS България
https://www.aps-bulgaria.bg