ДМ Арматурен: Ултразвукови водомери на Kamstrup намаляват загубите на вода и повишават точността на отчитане в Гана

28.03.2024 г.4 мин.

В Гана – страна с население около 30 милиона души, както и в по-голямата част от африканския континент, загубите на вода са огромно предизвикателство. Разпределителните мрежи са не само зле поддържани, но и снабдени с неточни механични водомери, които са изложени на лесни манипулации. Ето защо Ghana Water Company Limited (GWCL) – националният водоснабдителен оператор на страната, инвестира в решение за цифрово измерване на Kamstrup, благодарение на което управлението на водните ресурси значително се подобрява, а компанията вече се приема катофар сред африканските водоснабдителни оператори. Повече за изпълнения в Гана проект пред Инженер.bg разказаха от доказаната българска търговска и инженерингова компания ДМ Арматурен, официален партньор на Kamstrup у нас.

Ghana Water Company Limited (GWCL) е изцяло държавно ВиК дружество, което отговаря за експлоатацията на всички 88 градски водоснабдителни системи в Гана със среден капацитет от 871 496 m3 на ден. Заради компрометираната водоснабдителна инфраструктура обаче загубите на вода поради течове в страната възлизат на 54%. Също така, поради необходимостта от ръчно отчитане на водомерите, рискът от неточно фактуриране е много висок. Като цяло, водата, която остава неплатена, е най-голямото предизвикателство. За да промени ситуацията, дружеството влиза в партньорство с Kamstrup – датски разработчик и производител на системи за интелигентно, дистанционно отчитане на водопотребление и други ютилити услуги.

През 2018 г. GWCL започва да заменя своите механични измервателни уреди с ултразвукови модели, като до 2024 г. от над 950 000 водомерни възела, 112 000 вече са оборудвани с интелигентни измервателни уреди Kamstrup. Само за няколко години решението прави чудеса – както финансови, така и екологични. Загубите на вода се понижават с цели 13%, като от близо 54% са намалени на около 40%, което наистина е важен крайъгълен камък за африканската държава“, поясниха от ДМ Арматурен.

Една от ключовите цели на проекта е да се разширят водоснабдителните услуги сред общностите с ниски доходи в Гана. Сред тези региони е Тетегу, който освен това се намира в зона на наводнения и следователно е труден за преминаване. Това възпрепятства сериозно отчитането на водомерите – дори дистанционно. За да разреши ситуацията, от GWCL снабдяват дрон с необходимото техническо оборудване, който прелита над региона. При един от полетите са отчетени дистанционно 350 водомера в рамките на само 3 min.

Освен осезаемо подобрение по отношение на загубите на вода, новото интелигентно решение от Kamstrup носи на GWCL увеличени финансови приходи чрез по-висока точност на фактуриране на водопотреблението, а също така значителни икономии на енергия и по-ефективно управление на активите въз основа на подробен мониторинг и анализ на данните от измервателната система. По този начин инвестицията в проекта се компенсира от увеличените приходи, които измервателните уреди Kamstrup генерират“, допълниха още от ДМ Арматурен.

Още за проекта можете да видите във видеото по-долу.

Източник на снимковия материал: ДМ Арматурен, Kamstrup

Тагове: Kamstrup, ВиК, водомери, водоснабдяване, ДМ Арматурен

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

ДМ Арматурен ЕООД
www.hawle.bg