Алмекс-БГ: Системата Oxelia на Xylem осигурява възможност отпадъчните води да се третират и използват разумно

30.03.2021 г.4 мин.

За да се използва повторно технологичната вода от дадена индустриална дейност или да се заусти безопасно след употребата ѝ – във фармацевтичната промишленост например – е необходима обработка, която да гарантира определени качества на тази вода. Ето защо в днешния материал ще Ви представим едно от възможните решения – пречиствателната система за отпадъчни води Oxelia на бранда Leopold, част от Xylem Water Solutions. Повече за нея Инженер.bg научи от официалния партньор на производителя у нас и утвърдена българска компания в решенията за водообработка Алмекс-БГ.

Окисление срещу органичните замърсители

„Oxelia използва силно окисление, за да разкъса връзките на органичните вещества, да унищожи опасните им химични свойства и да ги превърне в биоразградими. Естествените микроорганизми в биологично активния въглероден филтър консумират тази частично окислена органика, като напълно я отстраняват от потока отпадъчни води”, обясниха от Алмекс-БГ.

За да се определи най-добрият процес на окисление за всеки конкретен случай, е необходимо да се оценят замърсителите, които трябва да бъдат отстранени; процесите нагоре и надолу по веригата, както и допълнителните цели на третирането и/или регулаторните изисквания. В процеса на окисление може да се използва само озон или ускорен процес на окисляване (AOP), използващ пероксид с озон или UV лъчение, за да се получат хидроксилни радикали, които са изключително мощни окислители.

Със системата Oxelia могат ефективно да се отстраняват:

  • Съединения от ендокринната система – както от фармацевтични отпадъци, така и от средства за лична хигиена;
  • Фармацевтични и лекарствени продукти;
  • Пестициди, хербициди и други органични съединения;
  • Промишлени химикали като NDMA, MTBE и 1.4 диоксан.

Оптимизирана работа и високо ниво на безопасност и ефективност, благодарение на най-новите технологии

Използвайки съвременни онлайн сензори, Oxelia „наблюдава“ входящите органични концентрации, дозата на окисляване, функцията на филтъра и качеството на изходящата отпадъчна вода. Интегрираният анализ и контрол осигуряват корекция на дозата на химикалите или UV лъчението в реално време, така че да отговарят на колебанията в качеството на водата или на дебита, с цел оптимална ефективност.

„Дизайнът на системата може да бъде персонализиран за всяко конкретно приложение, а в комбинация с оптимизиран контрол гарантира  много ниски разходи за жизнения цикъл на Вашите операции. Oxelia е начин да третираме и използваме разумно отпадъчните води“, коментираха от българското дружество.

Oxelia е подходяща за интегриране в нови или вече построени съоръжения, като капацитетът ѝ е около 3 788 m3/ден.

Източник на снимковия материал: Leopold, freepik.com, Алмекс-БГ

Тагове: Xylem, Алмекс-БГ, ВиК, водообработка, отпадъчни води

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Алмекс-БГ ООД
http://www.almex-bg.com/