БиблиотекаРоботи

Кимекс: Правилното решение за роботизирано заваряване е комплекс от много и различни фактори

7 мин.

    


Заваръчните роботи вече не са скъпоструващо решение, което само големи компании могат да си позволят. Появата на ефективни и надеждни, но и достъпни решения доведе до широката им употреба в производството, а приложението им повишава производителността и качеството чрез автоматизация на заваръчните процеси. „Съществуват няколко основни положения, които трябва да се вземат предвид при търсене на най-доброто решение за Вашата компания. Kemppi е определила основните насоки при избора на роботизирано заваряване и дава като пример три алтернативни решения“, коментираха за Инженер.bg от фирма Кимекс, изключителен представител на Kemppi за България.Най-важните критерии при избора на решение за роботизация на заваръчни операции са размерът и формата на детайла, както и обемът на производство. Размерът на детайла е най-критичният фактор и до голяма степен определя вида на автоматизацията. Например той влияе при избора на типоразмер и работен обхват на робота и също така дали е необходима въртяща се маса, или портално изпълнение. Форматът на детайла също следва да бъде такъв, че да позволява заваряване от робот. „Това със сигурност трябва да се установи още в началото на проекта за автоматизация, за да се спести време и да се избегнат ненужните разходи. Промяна на конструктивните елементи на изделието или извършването на малки корекции във формата често могат да доведат до оптимално решение за автоматизация и до по-добро качество на продукта“, поясниха от фирма Кимекс. Когато обемът на производството се увеличава, трябва да се вземе предвид и логистиката, за да се гарантира, че детайлът се подава бързо към робота и след заваряването му лесно се придвижва по-нататък.


Първо решение: Колаборативен робот


Най-лекият вариант за автоматизация включва използването на колаборативен робот. Този тип роботи са особено подходящи при по-сложни заваръчни шевове, но при не много големи производствени серии и без изрично изискване за висока ефективност. „Колаборативните роботи, или т.нар. коботи, са по-леки и по-лесно приспособими от индустриалните роботи и работят съвместно с хората. Системите за безопасност са от съществено значение и при тях, но те са по-леки и по-евтини за изпълнение, в сравнение с напълно роботизираните клетки“, допълниха от фирма Кимекс. Следователно това решение не заема много място и не поставя специални изисквания към околната среда.


Второ решение: Компактна заваръчна клетка


Решението с по-голяма надеждност и стабилност е компактната заваръчна клетка. Производителите на роботи доставят стандартни заваръчни клетки, най-малките от които са с размерите на телефонна кабина.


„Компактната заваръчна клетка е оптимално решение за повишаване на производителността, когато размерите на заварявания детайл не се променят. Най-малките заваръчни клетки обаче са ограничени от факта, че не включват въртяща се маса и не позволяват завъртане или преместване на детайла“, заявиха от доказаната българска инженерингова и търговска фирма.


Трето решение: Заваръчна клетка, проектирана за конкретно приложение


Когато компактното стандартно решение не е подходящо за дадена производствена ситуация, роботизираната заваръчна клетка може да бъде персонализирана в сътрудничество с компании за интегриране на решения за автоматизация. „Не е препоръчително да извършвате самостоятелно персонализацията, особено ако ви липсва опит. Най-доброто решение е да комбинирате заваръчното оборудване и технология от качествен доставчик като Kemppi с цялостно решение за автоматизация“, допълниха специалистите на Кимекс.


Ако детайлът е твърде голям, за да се побере на въртяща се маса, роботът може да бъде портално изпълнение. Порталът позволява прецизни движения на заваръчния робот по отношение на дължината, дълбочината и височината на неподвижния детайл. Разбира се, стандартни решения са налични и за по-големи клетки и портали, но много често в производството се налага използването на персонализирани решения.


Какви предимства дава използването на подходящо заваръчно оборудване?


Независимо от мащаба на решението, роботът винаги се нуждае от съвместимо оборудване за заваряване. Съвместимост означава, че заваръчното оборудване – горелка, източник на захранване и телоподаващо устройство – подпомага робота както механично, така и електрически. „Например роботизираните енергийни захранващи източници за заваряване на Kemppi са съвместими с практически всеки модел робот на пазара благодарение на бързата Fieldbus комуникация и на адаптери, като могат да бъдат използвани във всички решения, описани по-горе“, коментираха от Кимекс.Обикновено от роботизираното заваряване се очаква повторяем процес с постоянно високо качество, надеждност, регулируемост и лесно използване. Най-сигурният начин да се постигне всичко това включва използването на модерни технологии, които са оптимизирани чрез автоматизирано заварване. Например A7 MIG Welder на Kemppi предлага специални процеси за постигане на ефективност на операциите и лесна употреба. Освен това възможността за настройка на източника на захранване чрез модерен браузерен интерфейс опростява и ускорява операциите, като същевременно дава възможност за мониторинг на системата.


„Правилното решение за роботизирано заваряване е комплекс от много и различни фактори. Вземането под внимание на важните от тях ще Ви помогне да избегнете инвестирането на много средства или закупуване на несъобразено решение. Надеждното и усъвършенствано оборудване за заваряване, като това на Kemppi, носи най-добрата добавена стойност както при леките, така и от по-тежките решения за роботизация“, заявиха в заключение от фирма Кимекс.


Повече информация за Кимекс ООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и активни промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!


Източник на снимковия материал: Kemppi, Кимекс

Още от нашите библиотеки

Библиотека

Роботи

Библиотека

Пречистване на питейни води

Библиотека

Термопомпени системи

Библиотека

Ключове и контакти

Библиотека

Сигурност в сградите

Библиотека

Хранително-вкусова промишленост

Библиотека

MachTech 2021

Библиотека

WaterTech 2019

Библиотека

Панаир 2019