БиблиотекаРоботи

Автоматизирано тестване за коронавирус с робот на FANUC в подкрепа на медицинските специалисти

5 мин.


През последните месеци все повече медицински специалисти са заети със създаване и изпълнение на процедури за тестване наличието на коронавирус. Стратегията за борба с болестта обаче изисква голям човешки ресурс. В същото време се говори и за вероятността от втора вълна на заболяването. „Немската компания BoKa Automatisierung разработи ново решение за изследване, при което между изследвания човек и медицинския персонал няма контакт. Прототипът използва видеосистема и робот на FANUC, за да провежда безконтактно тестване и да съхранява пробите. Ако бъде приложена на практика, иновативната система може да намали риска от инфекция в пунктовете за тестване и да освободи така необходимия медицински персонал за работа в болници, поликлиники и старчески домове“, разказаха за Инженер.bg от ФАНУК България.


 

 

При напълно автоматизираната процедура по тестване хората се приближават до тестовата станция с кола или пеша. Те са ръководени в този процес стъпка по стъпка от видео инструкции. В началото всеки човек дезинфекцира ръцете си и сканира личната си карта. Възможно е чрез системата хората да се регистрират и получават регистрационен код. След това личните данни се отбелязват с баркод върху епруветка. Робот FANUC сканира баркода и предава на човека тестера, който извършва теста самостоятелно с помощта на видео инструкции. Накрая роботът взема използваната епруветка и я съхранява, докато не бъде транспортирана до лабораторията.

 

„За да се гарантира, че всеки тест е проведен правилно, процедурата би могла да се наблюдава чрез камера от медицинско лице“, обясни г-н Северин Бобон, съсобственик на BoKa Automatisierung. Тъй като видеосистемата и роботите изпълняват много важни операции, един лекар е възможно да контролира няколко тестови станции едновременно. Това намалява натоварването на други лекари и съоръжения, които провеждат масово тестване. Възможно е автоматизираната система да се използва и за извършване на бързи тестове. „В зависимост от продължителността на видеото с инструкции, тестът отнема между четири и шест минути“, заяви г-н Бобон. Системата за тестване е проектирана за двама души едновременно, като на ден от една система могат да бъдат събирани около 500 проби при 24-часова непрекъсната работа.

 

„Роботите на FANUC са доказан помощник при изпълнението на монотонни, а и често пъти опасни дейности в различни видове индустрии“, споделя инж. Христо Гилищаров, управител на ФАНУК България. „Възможността роботите на FANUC да подпомогнат тестването за коронавирус да бъде по-сигурно и по-ефективно разкрива още един допълнителен принос на индустриалните роботи към обществото в този важен за всички момент.“

 

 

Как изглежда станцията за тестване?


В работна клетка е разположен шестосов робот FANUC LR Mate 200iD / 7L, чието работно рамо е с обсег от 911 mm. Системата за управление е позиционирана под работната маса, пестейки пространство. За да се използва максимално работната повърхност за контейнерите с епруветките, роботът е в окачено изпълнение. Това позволява на LR Mate да работи от двете страни на работната маса. Симулациите на тестването са извършени не с оригинални тестови епруветки за COVID-19, а с подобни, за да не се натоварва здравната система и да не се изразходват ненужно така необходимите в момента тестове. Контейнерите за съхранение на епруветките могат лесно да бъдат адаптирани към изискванията на отделните лаборатории.

 

 

Повече информация за ФАНУК България ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!


Източник на снимковия материал: ФАНУК България, FANUC

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

ФАНУК България ЕООД
http://www.fanuc.bg/

Още от нашите библиотеки

Библиотека

Роботи

Библиотека

Пречистване на питейни води

Библиотека

Термопомпени системи

Библиотека

Ключове и контакти

Библиотека

Сигурност в сградите

Библиотека

Хранително-вкусова промишленост

Библиотека

Медицинска техника

Библиотека

Софтуер за индустрията и строителството

Библиотека

MachTech 2021

Библиотека

WaterTech 2019

Библиотека

Панаир 2019