БиблиотекаПанаир 2019

Да си припомним историята около създаването на Международния панаир Пловдив

05.08.2019 г.2 мин.

Международният панаир в Пловдив е събитие с дългогодишна история и затвърдени традиции и днес е едно от най-мащабните изложбени институции в Югоизточна Европа. Вече 127 години панаирът има ключова роля за развитието на икономиката и продължава да изпълнява своята функция да бъде притегателен център за производители от едни от най-бързо прогресиращите отрасли в индустрията. А есенното издание на Международния технически панаир се е превърнало в емблематично събитие за града под тепетата.Пилотното издание на изложението се провежда като Първото българско земеделско-промишлено изложение през 1892 г. в Цар Симеоновата градина в Пловдив. Неговите посетители могат да видят автентични български продукти редом до иновативни световни постижения. Изложението се провежда в рамките на 2 месеца и половина и събира на едно място 162 000 посетители.


Следващото издание е през 1933 г., когато е проведена Национална стопанска изложба. Три години по-късно изложението придобива международен статут.


Пловдивският панаир се организира по инициативата на Григор Начович – финансов и външен министър, а директор на първото издание е писателят Михалаки Георгиев.


Друга ключова фигура за утвърждаване на панаира има д-р Обрейко Обрейков, който оглавява Пловдивската търговско-индустриална камара. Той допринася за включването на изложението към Съюза на международните панаири (UFI).


Следвайки мисията на своите основоположници, Международният панаир Пловдив и днес утвърждава своя престиж и продължава активното си развитие.

 

Източник на снимковия материал: Международен панаир Пловдив

Още от нашите библиотеки

Библиотека

Роботи

Библиотека

Пречистване на питейни води

Библиотека

Термопомпени системи

Библиотека

Ключове и контакти

Библиотека

Сигурност в сгради, киберсигурност

Библиотека

Хранително-вкусова промишленост

Библиотека

Медицинска техника

Библиотека

Софтуер за индустрията и строителството

Библиотека

MachTech 2021

Библиотека

WaterTech 2019

Библиотека

Панаир 2019