„Energy Hunter”, или как уплътнените пластинчати топлообменници на Alfa Laval предоставят по-добра ефективност

23.02.2023 г.5 мин.

Съвременната индустрия и стремежът към ефективност и опазване на околната среда превръща инженери, оператори и технолози в „ловци на енергия“, или както ги наричат от Alfa Laval„Energy Hunter. Утвърденият международен производител е съсредоточил усилията си в разработката на технологични решения, които допринасят във висока степен за подобряване на ресурсната ефективност и за намаляване на оперативните разходи на своите клиенти, а един от доказаните начини са оптимизираните платинчати топлообменници, които предлага. В днешния материал, с помощта на специалистите от компанията, ще Ви разкажем за предимствата на тези продукти и за начина, по който повлияват върху цялостната ефективност на процесите.

„Днес, повече отвсякога, ръководителите на заводи са изправени пред задачата да намерят нови начини за принос към цялостната устойчивост на бизнеса. В ежедневните ОВК и производствени приложения основното оборудване консумира големи количества енергия. А нарастващите разходи за енергия създават необходимост от спестяване с подобрена устойчивост. Такива могат да бъдат реализирани при експлоатацията и поддръжката на оборудване като отворени охладителни кули, котли за гореща вода и пара, чилъри, въздушни компресори, оборудване за когенерация (CHP) и мн.др. Alfa Laval „отваря вратата“ за спестявания в широк спектър от приложения, като гарантира кратък период на изплащане на инвестицията в устойчивост“, коментираха пред Инженер.bg от компанията.

„Повишаването на оперативната устойчивост е нещо повече от положително въздействие върху околната среда. То е от решаващо значение за осигуряване на печеливш растеж на дадена компания. Благодарение на подобрено възстановяване на топлина например, могат да се спестят парични средства чрез намаляване на разходите за гориво, спестяване на електроенергия при работата на охладители и помпи, създаване на допълнителни спестявания при поддръжка – всичко това, паралелно с намаляване емисиите на CO2. Топлообменниците с уплътнена плоча и рамка на Alfa Laval са работещо решение, с което да реализирате всички тези цели“, поясниха от фирмата производител.

За да оптимизира ефекта от своите топлообменници, Alfa Laval се стреми да увеличи термичния трансфер с революционен нов дизайн на пластината. Чрез редица уникални характеристики, инженерният екип на компанията подобрява потока на медиата и увеличава общата площ на пренос на топлина. В резултат на това са необходими по-малко пластини, което означава допълнителна производителност и по-висока устойчивост от още по-компактен модул.

Ето и технологиите, които изпълняват тези функции:

FlexFlow™

Това е специален дизайн на пластината, който подобрява топлинната ефективност и оптимизира използването на пада на налягането. Асиметричните канали отстраняват „компромиса“ между топлинната ефективност и пада на налягането в приложения, в които хидравличните натоварвания от двете страни на топлообменника са различни. Резултатът е до 30% по-висока ефективност и намалено замърсяване за дългосрочна, рентабилна работа.

CurveFlow™

Зоната за разпределение CurveFlow™ оптимизира потока на носителя за по-добро използване на цялата повърхност на пластината. По-равномерното разпределение елиминира мъртвите точки, осигурявайки по-висока топлинна ефективност с намален риск от замърсяване. Това от своя страна означава спестяване на енергия, по-ниски разходи за поддръжка и по-малко непланирани спирания.

OmegaPort™

OmegaPort™ е решението на Alfa Laval за некръгъл вход и изход, което подобрява потока, за да осигури повишена производителност, по-нисък пад на налягането и оптимално използване на повърхността на пластината.

Жлеб за изместено уплътнение

Следващото поколение пластинчати топлообменници с уплътнение е проектирано с жлеб за уплътнение в специална зигзагообразна форма, която предлага възможно най-голяма площ за пренос на топлина.

„Едно от възможните и чести приложения на нашите уплътнени пластинчати топлообменници е генерирането на топла вода от възстановена топлина. Ето няколко примера: подгряване на котел за гореща вода, почистване, къпане и други битови приложения, отопление на офиси или производствени помещения, използване в производствени процеси, както и захранване на топлофикационна мрежа“, допълниха още от Alfa Laval.

Източник на снимковия материал: Alfa Laval (Алфа Лавал)

Тагове: Alfa Laval, Алфа Лавал, ОВК, топлообменник

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Алфа Лавал ЕООД
www.alfalaval.bg