Alfa Laval променя правилата на играта в охлаждането на центрове за данни с иновативното си модулно решение Cooling Pod

15.03.2023 г.4 мин.

Заради огромните си нужди от мощност за охлаждане, центровете за данни се превърнаха в едно от най-енергоемките звена в индустрията. Ето защо международният лидер в производството на продукти за топлопредаване, сепариране и работа с флуиди Alfa Laval създаде иновативна разработка, която отговаря на пазарните търсения за ефективни и широко приложими решения в тази област. „Cooling Pod е модулно Plug&Play решение, което се състои от контейнер с всички необходими компоненти за директно охлаждане, проектирано специално за приложение в периферни центрове за данни“, съобщиха за Инженер.bg от българския офис на компанията. Подробности ще Ви представим в днешния материал.

„В стремежа си към устойчивост, индустриите по света залагат на технологии като машинно обучение, изкуствен интелект и интернет на нещата, чиито нужди обаче широкомащабната инфраструктура от центрове за данни към момента не може да задоволи. Това е причината тенденциите да се насочват към инвестиции в по-малки децентрализирани центрове за данни, наричани периферни. Тяхната концепция се основава на обработката на данни възможно най-близо до клиента, осигурявайки по този начин минимално време на реакция. Те на свой ред се нуждаят от различен подход към охлаждането спрямо традиционните методи, използвани в големите центрове. Именно тук новият охладител на Alfa Laval намира оптимално приложение, предоставяйки редица предимства“, разказаха от компанията производител.

Cooling Pod разчита на високо енергийно ефективната технология на Alfa Laval, използваща топлообменник с въздушно охлаждане. В допълнение задвижването с променлива честота регулира мощността на охлаждане според моментните условия на системата, като по този начин още веднъж повишава ефективността, спестявайки енергия.

„Контейнерът Cooling Pod е с изключително компактни размери, което позволява да бъде инсталиран дори при ограничено пространство. Модулният дизайн пък дава възможност системата да бъде надградена, ако условията се променят и е необходима повече мощност. Това се реализира бързо и лесно с добавяне на допълнителни модули“, разясниха от дружеството.

Cooling Pod се предлага във версии с мощност 500 kW и 1 MW за единична или двойна верига, както и за различни типове охлаждане: „direct-to-chip“, „cold plate” или директно (гликол/вода към въздух) и индиректно (диелектрик към гликол/вода към въздух). Това позволява на потребителя да комбинира модули по всякакъв начин, за да задоволи нуждите си от охлаждане.

Предимства на охладителния контейнер Cooling Pod:

  • Лесно транспортиране благодарение на конструктивното решение на контейнера;
  • Лесно свързване на тръбопроводите;
  • Модулният дизайн позволява разширяване на системата с 500 kW или 1 MW;
  • Охлаждащата система може да „расте“ заедно с Вашия център за данни;
  • Безводното охлаждане позволява употреба и при липса на вода и намалява общия въглероден отпечатък.

„Може би най-добрата характеристика на Cooling Pod е, че може да се използва навсякъде, включително в сурови среди като пустини или на места с ограничен достъп до вода. Като добавим факта, че Cooling Pod е напълно Plug&Play решение, то с негова помощ, клиентът може да се съсредоточи върху основните си компетенции, вместо да се притеснява за охлаждането на своето съоръжение. Cooling Pod променя правилата на играта за периферните центрове за данни“, коментираха от Alfa Laval в допълнение.

Източник на снимковия материал: Alfa Laval (Алфа Лавал)

Тагове: Alfa Laval, Алфа Лавал, ОВК, топлообменник, център за данни

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Алфа Лавал ЕООД
www.alfalaval.bg