Ховал: Защо комбинацията на децентрализирани климатични системи и термопомпи е ефективна за индустриални сгради?

18.08.2020 г.4 мин.

Повече от 40 години децентрализираните климатични инсталации на Hoval се доказват като енергийно ефективно решение за индустрията, в която големите еднообемни сгради са често срещани. В допълнение, през последните две години системите RoofVent и TopVent могат да работят и напълно самостоятелно благодарение на възможността да се свързват с термопомпен агрегат. Какво прави подобна концепция наистина успешна пред Инженер.bg коментираха от българското дружество на производителя Ховал.

Устройствата RoofVent® работят с пресен въздух, който се затопля и охлажда с високоефективен рекуператор, а когато е необходимо се включва и водният топлообменник. Доставяният дебит въздух е от 5500 m³/h до 8000 m³/h. Един апарат може да покрие площ до 1 декар.

 

Апаратите TopVent® работят с пресен въздух или на рециркулация. Те нямат вграден рекуператор, а затоплят въздуха с помощта на топлообменник на изхода на апарата. Доставяните дебити с тях са от 6000 m³/h до 9000 m³/h.

 

„От самото начало ефективното потребление на енергия е водещ принцип за Hoval в развитието на всяко следващо поколение покривни климатични апарати. Те са гъвкаво и адаптивно решение, което лесно отговаря на специфичните изисквания на индустриалните сгради”, посочиха от Ховал.

Покривните апарати затоплят целия обем без никакви загуби на енергия и само с 1 °С температурна разлика на всеки 10 m височина. Работната зона се затопля равномерно, без да се усеща течение, а при необходимост бързо и лесно могат да се обособят отделни зони с различни микроклиматични условия, както и след време те да бъдат променени, преместени или настроени спрямо нови изисквания.

„Монтажът на децентрализираните системи е значително по-бърз в сравнение с дългите сложни въздуховодни трасета на централизираната система. При нужда от сервизиране не се налага да се спира цялата система на сградата, а се сервизира само един апарат. По този начин вътрешният комфорт не се променя, а работният процес не спира”, обясниха от българското дружество.

Свързването на покривните апарати към термопомпа допълнително спестява дълги тръбни трасета в подпокривното пространство, както и пространство в техническото помещение. По този начин всички монтирани апарати вече са напълно независими един от друг. Но същевременно, обединени в една обща контролна система, те могат да работят и в пълен синхрон.

„Използването на децентрализирани и автономни системи от покривни апарати Hoval RoofVent и TopVent в комбинация с термопомпи вече е факт и през изминалите две години бяха монтирани голям брой такива системи в международен план. Това ни дава още по-голяма яснота и доказателство за ефективността на системата и потвърждава теорията, че инвестицията в тази система се отличава с изключително бърза възвращаемост“, коментираха в заключение от Ховал.

 

Източник на снимковия материал: Ховал

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Ховал EOOД
www.hoval.bg